Gå till innehållet

Nestlé vill ta 4 miljoner liter vatten per dygn från känslig flod

Ginnie Springs vid Santa Fe River. Foto: Mistoffeles at wts wikivoyage, CC BY-SA 4.0, Link

Nestlé äger varumärken som Zoégas, Hälsans kök, djurmaten Purina och flera märken av flaskvatten, inklusive Perrier, S.Pellegrino och Poland Spring. De får nu återigen kritik för planer på att tappa vatten från sötvattenskällor.

Över 4 miljoner liter vatten per dygn från källorna Ginnie Springs vid floden Santa Fe, vill Nestlé ta upp för att kunna utöka sin försäljning av flaskvatten. Ett förslag som mött starka protester och som kan skrivas under här.

LÄS ÄVEN: • Hög risk att 1 av 4 i världen blir utan dricksvatten

Floden är en viktig livsmiljö för över tio arter sköldpaddor, en fjärdedel av Nordamerikas alla inhemska arter, och området är dessutom ett populärt besöksmål för allmänheten.

Redan i dagsläget har floden minskad vattentillförsel och återhämtar sig från tidigare överanvändning. Merrillee Malwitz-Jipson, ordförande för Our Santa Fe River säger till The Guardian att det är omöjligt att ta ut över 4 miljoner liter vatten om dygnet från källorna utan att det kommer att påverka naturen.

LÄS ÄVEN: • Nestlé, Hershey och Mars håller inte löften om hållbar palmolja

Ett beslut i frågan kan komma redan i november.

Nestlé har också avslöjats pumpa vatten från naturreservatet San Bernardino national forest för att använda i sitt flaskvatten. I dagsläget pågår en tvist om huruvida företaget har rätt till detta vatten eller inte. Flera miljöorganisationer har gått samman i protester mot Nestlé, som fortsätter pumpa ut över 150 miljoner liter vatten om året från reservatet. Från Santa Fe-floden planerar Nestlé att ta 40 gånger så mycket vatten.

Det är även Nestlé som är inblandade i den stora skandalen kring Flint i Michigan. Läs mer hos exempelvis Bloomberg.

Källa: The Guardian

Mer att läsa