Naturvistelse underlättar vid kronisk värk
Tillgång till natur kan göra stor skillnad för människor som lever med återkommande smärta.

Promenad i naturen.
I en ny studie av experter inom smärtbehandling och miljöpsykologi vid University of Plymouth djupintervjuades tio personer som haft ryggsmärtor mer eller mindre konstant under fem till 38 års tid. Deltagarna fick svara på frågor om huruvida vistelse i naturen hjälpte dem att hantera ryggsmärtorna bättre.
I svaren framgick att personer som kunde tillbringa tid i sina egna trädgårdar upplevde vissa fördelar för hälsa och välbefinnande, men de som kunde röra sig i större grönområden, exempelvis skogar, kände sig ännu mer positiva. Deltagarna berättade att naturen tillhandahåller en viss grad av eskapism som hjälper dem att bättre hantera sitt fysiska obehag. Dessutom gjorde naturvistelse det möjligt för dem att umgås med andra på ett socialt plan och motionera i en trevlig miljö, vilket de föredrog framför gym eller liknande miljöer.
Skapar lugn, men måste vara tillgängligt
Naturen hjälpte också till med att skapa ett lugn som lindrade den stress och ångest som deras smärta orsakar.
– Ryggsmärtor, liksom många andra former av fysiskt obehag, kan vara försvagande, isolerande och utmattande. Men i samband med strävan efter nya och mer holistiska terapier för behandling av kronisk smärta har naturen föreslagits som ett möjligt alternativ. Vår forskning visade att de som kunde ta sig ut i naturen såg fördelarna med detta, både ur ett fysiskt och mentalt perspektiv, säger Alexander Smith, doktorand vid University of Plymouths psykologiska fakultet och studiens huvudförfattare.
De intervjuade uttryckte dock oro över att naturen inte alltid var tillräckligt tillgänglig.
– Denna studie tar upp viktiga frågor om hälsojämlikhet och de betydande fysiska hinder som människor som lever med kronisk smärta möter när det gäller att få tillgång till naturområden, berättar Sam Hughes, seniorlektor i smärtneurovetenskap vid University of Exeter. Många individer stöter på betydande hinder, såsom ojämn terräng, begränsat antal sittplatser eller svårigheter att lämna sina hem, vilket gör det svårt för dem att dra nytta av naturens återställande egenskaper.
I framtiden tror forskarna bakom studien att virtual reality (VR) kan underlätta för personer som har svårt att röra sig att få uppleva naturens fördelar utan att behöva fysiskt ta sig fram i otillgängliga miljöer.
– Detta skulle kunna förbättra inkluderingen och tillgängligheten i strategier för hantering av kronisk smärta avsevärt i framtiden, säger Sam Hughes.
Källor: Journal of Pain och University of Plymouth