Naturupplevelsen: Möte med lappugglan

Flygande lappuggla med en sork i näbben - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild.se

I artikelserien Naturupplevelsen visar vi bilder från fotografer som varit med om något intressant i naturen. Här får vi följa med Robin Eriksson när han fick vara med om att se en lyckad häckning för två lappugglor.

Se fler av Robin Erikssons bilder på Fokusbild.se, samt här på Natursidan.se.

Lappugglan häckar vanligtvis i de norra delarna av Sverige. Men under vissa år när det finns gott om sork kan de häcka längre söderut i landet. De är svåra att få syn på eftersom de ofta har sina bon i täta granskogar. Men jag och en vän fick ett tips av en fågelskådare att det var en familj som hade ett bo i närheten av där vi bor i Närke. Många brukar säga att lappugglan är en tacksam fågel att fotografera. Den är i de flesta fall helt orädd för människor. Men tänk på att man inte ska gå för nära och respektera denna vackra fågel, även om den inte är rädd. Chansen är stor att häckningen påverkas negativt vid för mycket mänsklig kontakt. I denna artikel står vi alltid på behörigt avstånd med långa teleobjektiv.

Lappuggla matar sina ungar - Foto: Robin Eriksson - www.fokusbild.se
Mitt första möte med familjen blev en vacker kväll i maj. Den vuxna ugglan kom med en sork till de tre ungarna som fanns i boet. En av ungarna var mindre i storlek, vilket är mycket vanligt.

Ung lappuggla - Foto: Robin Eriksson
Nästa dag blev vi otroligt förvånade, boet var tomt. Ungarna hade redan lämnat boet och det kändes som något var fel. De brukar nämligen tillbringa längre tid i boet. Men efter en stund hörde vi en av ungarna som satt synligt vid en stubbe. Efter ytterligare en stund hördes en unge till en bit bort i skogen. När det började skymma hade vi tyvärr bara hört två ungar. Den mindre av dem tre hade nog inte klarat sig, men hoppet fanns ännu kvar.

Lappuggla - Foto: Robin Eriksson - www.fokusbild.se
Dagarna gick och den mindre ungen hade inte synts till. Nu var det ett faktum att den inte hade klarat sig. Men de två överlevande ungarna började verkligen att röra på sig och förflytta sig längre sträckor. Det var otroligt spännande att varje kväll gå och lyssna efter ungarna. Frågan var om man skulle höra dem eller om de hade tagit sig för långt bort.

Flygande lappuggla - Foto: Robin Eriksson
Intill boet fanns några större ängar där lappugglan jagade sork och möss. Intill ängen kunde man krypa ner och vänta på att ugglan skulle komma flygande över ängen. Jag måste verkligen säga att den är en duktig jägare, ibland tog det bara fem minuter att fånga en sork.

Lappuggla - Foto: Robin Eriksson
Detta var en vanlig syn, kamouflerad satt den och spanade efter sork i utkanten av ängen när solen var på väg ner. Nu var jag inne på åttonde kvällen tillsammans med ugglorna och ungarna började att träna sina vingar inför sin första flygtur.

Lappuggla tillsammans med sin unge - Foto: Robin Eriksson - Fokusbild.se

Efter att ha följt dem varje kväll under två veckor fick jag uppleva många händelser. Inte bara med kameran utan också få en större inblick i hur de lever. Men bäst av allt var att det blev en lyckad häckning med två friska ungar.

Se fler av Robin Erikssons bilder på Fokusbild.se, samt här på Natursidan.se.