Naturskyddsföreningens generalsekreterare slutar

Svante Axelsson. Foto: Naturskyddsföreningen

Svante Axelsson. Foto: Naturskyddsföreningen

Den 31 augusti är Svante Axelsson sista dag som Naturskyddsföreningens generalsekreterare och klimattalesperson. Han har då varit föreningens generalsekreterare i 16 år.

– Det var varit en fantastisk tid att leda Sveriges största miljöorganisation, idag med 224 000 medlemmar. Det är ett oerhört stimulerande och roligt jobb där det faktiskt går att göra skillnad, men efter 16 år är det nu dags för mig att gå vidare till andra utmaningar. Det har hänt ofantligt mycket i miljödebatten under de här åren. För 16 år sedan var klimatpolitiken knappt uppe på den politiska agendan. Idag är ekologisk mat och miljögifter i vardagen stora frågor. Det har varit spännande att vara med på resan när Naturskyddsföreningen ändrat sin tonalitet och fokus, från problemen till lösningarna, säger Svante Axelsson i ett pressmeddelande.

Han menar att klimatfrågan fått medvind efter ”framgången i Paris” och att det nu är många kommuner och företag som vill gå fort mot ett fossilfritt samhälle.

– Mycket återstår förstås att göra, men det känns hoppfullt att lämna över stafettpinnen i ett sådant här läge, säger Svante Axelsson, som det närmaste året kommer verka som gästforskare på Linköpings universitet. 

Johanna Sandahl tar den 31 augusti över som föreningens klimattalesperson och nuvarande vice kanslichef Anna Nilsdotter blir tillförordnad kanslichef.

Källa: Naturskyddsföreningen