
Brunbjörnsmamma och unge fotograferade från gömslet. Foto: Sara Wennerqvist
Två timmar från Stockholm har Wild Nordic ett framgångsrikt och bekvämt björngömsle med stor chans att få uppleva vårt största rovdjur på nära håll. Följ med Natursidan.se och Wild Nordic till Gästrikland den 2-4 juni 2017 för två dygns naturupplevelser med övernattning i björngömslet, ugglesafari och lätt vandring i vacker natur.
Under försommaren 2017 anordnar Natursidan.se tillsammans med Wild Nordic en naturresa till Gästrikland för 6-8 personer. Här har Sara Wennerqvist på Wild Nordic under många år arrangerat naturturism och arbetat upp ett framgångsrikt björngömsle.
LÄS ÄVEN: • Naturupplevelsen: Spännande och känslosam natt i björngömsle
Naturen kan aldrig styras, men målet är att alla som följer med ska få se björnar, hornuggla, kattuggla och eventuellt andra ugglor så som sparvuggla, pärluggla och slaguggla. Dessutom besöker vi den vackra och speciella naturen runt Kungsbergets grottor.

Jägarstugans stugby ligger fint i skogen vid en liten fridfull damm.
Vi övernattar en natt i det bekväma björngömslet med sovplatser, toalett och bra fotomöjligheter. Den andra natten spenderar vi i Jägarstugans Vildmarksby, ”Sveriges vildaste vandrarhem” – en mysig stugby som ligger nära ett naturreservat.
Upplägg:
Fredag 2 juni
Klockan 15:00 ses vi vid Wild Nordic i Järbo i Gästrikland och inleder med en rejäl fika (matig macka). Vi går igenom upplägget och informerar om senaste nytt från naturen i området.
Därefter delar vi upp oss i två grupper.

Brunbjörn från gömslet. Foto: Sara Wennerqvist
Grupp 1 får med sig kvällsmat och åker till björngömslet. De går in i kojan senast klockan 17 och stannar där till morgonen. I väntan på att björnarna ska dyka upp finns det gott om andra djur i området att spana efter. Det finns också fågelmatningar runt kojan med goda chanser att se fåglar så som gråspett och andra hackspettar och att på nära håll följa den närmsta grannens bestyr – den svartvita flugsnapparen. Ibland ses även räv och grävling.
Under timmarna i gömslet gäller det att sova i skift, röra sig försiktigt och vara uppmärksam så att man inte missar chansen att se björnarna.
Grupp 2 åker på kvällsaktivitet med guidning av Kungsbergets grottor. Ett spännande område med gammal orörd och skyddsvärd skog, många speciella växter och ett fascinerande grottsystem av stora stenblock. Middag intas vid Jägarstugan varefter de kvällspigga kan utforska den vackra närmiljön.
Lördag 3 juni
Grupp 1 hämtas i björngömslet klockan 8:00. Gå inte ut ur stugan innan dess.
Grupp 2 har möjlighet att utforska närområdet innan frukost vid Jägarstugan klockan 8:30.

Har vi tur kan vi få se hornugglor med ungar. Foto: Sara Wennerqvist
Båda grupperna äter frukost tillsammans samtidigt som vi går igenom gårdagskvällens och nattens upplevelser. Därefter inleds dagsaktiviteten där målet framför allt är att få se ugglor och andra fåglar.
De senaste åren har kattugglor och hornugglor häckat i närheten och om det blir ett bra uggleår finns även möjlighet att se sparvuggla, slaguggla och pärluggla. I området brukar även ett tornfalkspar häcka. Självklart vistas vi i naturen på dess villkor och stör inte fåglar eller djur i onödan.
Vid 15-tiden äter vi en rejäl fika hos Wild Nordic i Järbo innan det är dags att dela upp oss igen.
Grupp 2: Åker till björngömslet och är på plats senast kl 17.
Grupp 1: Till Kungsbergets grottor för guidning av området.

Räv, sedd från gömslet. Foto: Sara Wennerqvist
Söndag 4 juni
Grupp 2 hämtas i björngömslet klockan 8:00. Gå inte ut ur stugan innan dess.
Båda grupperna möts vid Jägarstugan för frukost och genomgång av gårdagskvällen och natten.
Avslut ungefär kl 10.00.

Björngömslet är ganska stort med plats för fyra personer som både kan sova och fotografera samtidigt.
Utrustning
Vi rekommenderar att du tar med dig varma kläder, stövlar, mobiltelefon, kamera och kikare.
Bokning
Bokningsförfrågningar görs till Wild Nordic på info@wildnordic.se, 073-655 01 57. Din bokning är giltig först när du fått bekräftelse, skriftligt per e-post eller muntlig per telefon.
Boka senast 2 maj klockan 8.00.
Pris
4950 kronor. Då ingår mat från fredag eftermiddag till söndag frukost, kunniga guider och boende.
Om inte tillräckligt många anmälningar kommit in den 7 maj kl 8.00 kommer resan ställas in.

Kattuggleunge. En annan uggla som vi har goda möjligheter att se i området. Foto: Sara Wennerqvist

Sparvuggla med vind i fjäderdräkten. Foto: Sara Wennerqvist

Grävling, sedd från björngömslet. Foto: Erik Hansson

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
God kväll!
Vad kostar det för 2 personer ?
Är det många platser kvar?
/Ulf
Hej Ulf!
Det kostar 4950 kronor per person. Då ingår mat från fredag eftermiddag till söndag frukost, kunniga guider och boende.
Det finns fortfarande några platser kvar.
/Erik
Varför är det så viktigt hur långt det är från Stockholm, det räcker väl att tala om att det finns i Gästrikland, de flesta vet nog på ett ungefär var det ligger, även Stockholmare??? Varför inte lika gärna från Storuman, Storvik, Storebro eller någon annan lika viktig plats i vårt avlånga land. Är väldigt trött på det Stockholmsfixerade perspektivet som gäller i alltför många sammanhang, nu även på Natursidan.se, som jag trodde skulle vara förskonad, men så är icke fallet.
Naturintresserad lantis
Hej Sven!
Jag tycker du har helt rätt och att du har en bra poäng. Det är alldeles för mycket Stockholmsfixering i media och jag är själv skyldig till det ibland. Delvis eftersom det är här jag bor. Tack för att du påpekar det.
Anledningen i det här fallet är att en majoritet av de som anlitar naturturism kommer från de större städerna eller söderifrån. Dessutom är Stockholm en enkel, tydlig geografisk markör som alla känner till. Med det sagt så byter jag till Gästrikland i rubriken nu.
Med vänlig hälsning
/Erik
För mig och alla andra som inte ens bor i Sverige så är Stockholm en mycket bra referensespunkt rent geografiskt. Så borde det även vara för alla de som bor långt bort om än innanför Svearikes gränser.
Det är alltid bra att använda större orter som referens och Stockholm är störst i Sverige vare sig vi vill eller inte.