Gå till innehållet

Naturpodden: Nu dör tretåig hackspett ut i Uppland

Det allt intensivare kalhyggesbruket hotar den tretåiga hackspetten i stora delar av artens utbredningsområde. På 1980-talet fanns det tretåig hackspett på mer än 20 procent av Upplands landyta. Nu är den i stort sett borta.

Biologen Samuel Persson inventerade tretåig hackspett i åtta naturreservat runt sjön Vällen på uppdrag av Upplandsstiftelsen förra året. Han sökte av alla skogsområden i reservaten och stannade efter 500 meter för att spela upp trumningar från en högtalare. De här områdena har inventerats flera gånger sedan 1993 och har varit ett kärnområde för arten i Uppland. Men så är det inte längre.

– Jag hittade inte en enda individ av tretåig hackspett under min inventering i Vällenområdet, berättar Samuel.

Lyssna på när inventeraren Samuel Persson pratar med Emil om tretåig hackspett från Svanhusskogens naturreservat. Du hör även Martin Amcoff (Upplandsstiftelsen) och Martin Green (Svensk fågeltaxering). Du kan även lyssna på Spotify, Apple podcaster eller Youtube.

Mer än hälften borta nedanför fjällskogen

Det går inte bra för den tretåiga hackspetten i Sverige. Nedanför den fjällnära skogen längst uppe i nordväst har arten försvunnit från en stor del av skogarna. Martin Green jobbar på Svensk fågeltaxering som samlar ihop information som fågelskådare samlar in under standardiserade inventeringar runt om i landet:

– I den delen av Sverige som ligger nedanför den fjällnära skogen har tretåig hackspett minskat med upp mot 60 procent. I de största delarna av Sverige har det gått jättedåligt för den tretåiga hackspetten de senaste 20 åren, medan de klarar sig bra i den fjällnära skogen, berättar Martin.

Det sista reviret för tretåig hackspett i Vällenområdet fanns i Svanhusskogens naturreservat som ligger vid sjön Vällens västra strand. Foto: Samuel Persson.

Riktig skog med död ved saknas

Vällen är en sjö i östra Uppland omgiven av det som var stora skogsområden och en handfull naturreservat i början på 1990-talet. Pär Eriksson som jobbar med ekologisk landskapsplanering initierade ett naturvårdsprojekt i Vällenområdet som började 1992 med att skogarna analyserades. Året efter så inventerades området på tretåig hackspett av bland annat Martin Amcoff.

– Efter det har det bildats fler naturreservat i området, men samtidigt har det huggits väldigt mycket skog utanför de skyddade områdena, berättar Martin Amcoff.

Den tretåiga hackspetten var en vanlig häckfågel i större skogsområden i Uppland på 1980-talet. Idag är den på väg att dö ut regionalt. Foto (tretåig hackspett hane): Samuel Persson.

Den tretåiga hackspetten är något av ett unikum i den svenska faunan. Det är den enda hackspetten, om du inte räknar göktyta, som saknar rött i dräkten. Hanen har inte en röd hjässa, utan en gul. Och det är den enda hackspetten i Europa som regelbundet ringhackar trädstammar för att dricka saven.

Få hackspettar har drabbats lika hårt av det industriella skogsbruket som den tretåiga hackspetten. Den vill ha stora sammanhängande skogar på näringsrik mark, det som kallas produktiv skog, och det ska finnas gott om stående död ved med barken kvar. Där hittar den barkborrar och andra insekter, men även spindlar, som den lever på. Under vintrarna behöver arten stora områden för att överleva och den kan flytta långt för att hitta lämpliga miljöer.

– I de områden där det fanns häckande tretåig hackspett på 1990-talet fanns det 15 gånger med död ved än i den brukade skogen utanför reservaten, berättar Martin Amcoff.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtu.be

Samuel Persson berättar att det hittills i år finns fler revir av den akut hotade vitryggiga hackspetten i Uppland än av den tidigare så vanliga tretåiga hackspetten. Film: Emil V. Nilsson.

Död ved lever

Samuel Persson är inte bara duktig på fåglar, han är en riktig gigant när det kommer till svampar som lever på död ved. När Emil följde med på promenad i Svanhusskogens naturreservat för att spela in podden fick Samuel se en art som han aldrig hittat i Uppland förut: den rödlistade arten kristallticka som faktiskt är mer hotad än tretåig hackspett och kan sägas ha en liknande livsmiljö.

– Jag såg direkt att det där är en alldeles för murken och fin låga för att det ska växa fräscha knöltickor på den [som annars är en vanlig vit ticka på döda granstammar]. Så jag rev loss en bit och såg att den är tvåårig och fleråriga arter är ofta ovanliga. Då luktade jag på den och den luktar syrligt och fräscht. Det indikerar att det är ett släkte som heter Skeletocutis som innehåller flera ovanliga naturvårdsarter, men det är bara en som är flerårig och det är kristallicka.

Ovanligare än vitryggig hackspett i Uppland

På 1980-talet fanns det minst 100 par tretåig hackspett i Uppland och populationen bedömdes vara så stor som 150 par. Arten fanns då på mer än 20 procent av landskapets landyta.

En ikonisk hackspett när det handlar om naturvård i Sverige är vitryggig hackspett. Den arten verkar nu ha ett bra år i Uppland med minst sex konstaterade revir.

– Det är jättekul att det går bra för vitryggig hackspett, men det är samtidigt olustigt att den akut hotade vitryggiga hackspetten har fler konstaterade revir än den tretåiga hackspettet i det här landskapet just nu, säger Samuel uppgivet.

Hittills i år är det två konstaterade revir av tretåig hackspett i Uppland. Om du vill veta var de finns får du lyssna på det senaste avsnittet av Naturpodden.

Mer att läsa