Gå till innehållet

Naturpodden: Naturljud från en klassisk fågellokal

Sävsångare vid Hjälstaviken. Foto: Erik Hansson

Hur många fågelarter kan du höra från den klassiska fågellokaler Dalbyviken? Och varför göra en podcast med nästan enbart naturljud?

Fler avsnitt av Naturpodden.

Dalbyviken ligger 1,5 mil sydväst om Uppsala och är en liten vik i norra Mälaren.

– Egentligen är det en klassisk fågellokal som har vaknat till liv de senaste åren efter att tidigare varit på fallrepet på grund av igenväxning, berättar Emil V. Nilsson på Naturpodden. Sedan i måndags är det beslutat att delar av viken, den del som ägs av Uppsala kommun, kommer att ingå i det nya naturreservatet Hammarskog. I viken trivs klassiska fågelsjöarter som rördrom, sävsångare och vattenrall.

Varför ett avsnitt med i stort sett enbart naturljud?
– Det kanske inte är så många som sitter mitt i en fågelvik klockan tre på morgonen en natt i maj? För dessa har vi satt ut en mikrofon där i vassen. Det är liksom ett ljudperspektiv som få upplevt. Det är häftigt tycker jag.

Naturpodden har gjort reportage och spelat in ljud från den uppländska naturen sedan hösten 2015.

– Vi har velat blanda in så mycket riktiga naturljud som möjligt i våra reportage, men vi har också märkt att när vi har avsnitt som baserar sig på prat så går det inte att bara kasta in långa bitar med naturljud. Som lyssnare upplever man det mest som en lång väntan tills pratet kommer igång. Genom att släppa ett rent naturljudsavsnitt så vaggas lyssnaren in i naturens tempo och ljuden får stå för sig själva. Ja, det är tanken i alla fall.

Har ni kollat upp hur många arter som hörs i avsnittet?
– Bra fråga! Nej, det har vi faktiskt inte. Det är nog rätt så många. Det roligaste lätena tycker jag nog är från vattenrallen, den låter som en mage som kurrar flera gånger när grågäss flyger över mikrofonen under vilt kacklande. Sedan har vi ju den småfläckiga sumphönans envisa visslingar och rördrommens tunga tutande bas. Det blir nog ett tjugotal arter i alla fall om man börjar räkna.

Är det här något ni kommer att göra fler gånger eller utveckla?
– Vi får se! Vi vill gärna få in kommentarer från lyssnare på det här avsnittet. Vi har ju en hel del ljud på lager, bland annat jättefina inspelningar från tjäderskogen. Om det finns lyssnare som vill ha mer så kommer vi nog släppa fler.

Lyssna på avsnittet här:

Länk till Biotopias hemsida 

En podcast kan förklaras som ett radioprogram på nätet som du kan lyssna på när du vill. Enklast är att prenumerera på program som du gillar via en smartphone. Leta först upp ett podcastprogram i App Store (iphone/ipad) eller Google Play (Android). Du kan söka på podcast. De populäraste sökresultaten bör vara bra program, men några kända alternativ är Apple Podcaster, Acast eller Pocket Casts. När du laddat hem programmet söker du efter podcastens namn i podcastprogrammet.

Mer att läsa