Naturområde – Jægersborgs hjortpark

Kronhjort

Kronhjort. Foto: Robin Eriksson

Jægersborgs hjortpark är en av Danmarks mest besökta naturparker med cirka två miljoner besökare varje år från hela världen. Det som många lockas till är att titta på är kronhjortar, dovhjortar och sikahjortar som strövar runt fritt i parken. Att parken bara ligger ett stenkast från Köpenhamn bidrar troligen också till populariteten.

Historien om Jægersborg sträcker sig 300 år tillbaka i tiden. Kung Fredrik III beordrade att sätta upp ett staket runt skogen för att driva in befintliga hjortar i inhägnaden. På den tiden ansågs det vara kungens privata hjortpark. Inhägnaden byggdes ut på bekostnad av att boende i området fick tvångsförflyttas och först 1756 öppnades parken upp för allmänheten.

Idag är Jægersborg en välkänd naturpark med besökare från hela världen, året om. Varje årstid har sin speciella charm. På våren står bokskogarna i blom och man kan njuta av en picknick i den värmande vårsolen. Under sommarmånaderna kombinerar många en skön promenad med ett besök på Bakken, ett nöjesfält i utkanten av parken. Det går också att åka runt med häst och vagn i parken. Vilket färdmedel du än väljer är parken tillgänglig för alla. Grusgångar leder som en labyrint genom området och det är klokt att ha med dig en karta över parken om du är där för första gången.

Den mest populära årstiden att besöka Jægersborg är under hösten då kronhjortarna har sin parningstid. Det är en bra tid för många naturintresserade och fotografer som vill uppleva och fånga skådespelet på bild.

Det finns uppskattningsvis 2100 hjortar i parken som är 1100 hektar i storlek. Under vinterhalvåret matar de hjortarna vid speciella foderplatser, och de gör även avskjutningar för att hålla ett lagom antal.

Jag gjorde en resa tillsammans med några bekanta till hjortparken i mitten på september 2014. Morgonen när vi anlände var det en kraftig dimma när vi gick längs vägen in i parken. Vi började höra kronhjortarnas läte från flera olika håll. Uppe på en kulle fick vi syn på en flock med hjortar och vi kröp in i ett skogssnår medan vi väntade på ett bättre fotograferingsljus.

Kronhjort

En stor kronhjort visar med sitt läte vem som är störst i morgondimman. Foto: Robin Eriksson

Vi hoppades på att solen skulle komma upp och lysa igenom morgondimman för att få ett snyggt motljus. Så blev tyvärr inte fallet, dimman låg kvar som ett dis ändra fram till lunchtid. Men vi fick bevittna många fina upplevelser under morgonen. Eftersom hjortarna är uppfödda i ett häng tror många att det är enkelt att ta bra bilder. Så är absolut inte fallet. Man behöver lika mycket tur som med djur i det vilda för att lyckas. Det gäller att befinna sig på rätt plats med rätt ljus är några aspekter som spelar en stor roll.

Under kronhjortens parningstid är den som mest aktiv i gryning och skymning. Då kan man lätt följa deras brölande för att lokalisera vart de är. Mitt på dagen kan det vara svårt att få syn på dem, och vi fick gå långa sträckor i parken. Ett bra tips är att ha med en cykel för att ta sig fram snabbare.

Jægersborgs hjortpark, eller Jægersborg Dyrehave eller enbart Dyrehaven, ligger strax norr om Köpenhamn och nås enkelt med tåg (station Klampenborg eller Skodsborg Station). En broschyr med karta över området kan laddas ner här.

Tänk på att hålla avstånd till hjortarna i parken och att inte störa dem. Det gäller särskilt under brunsten.

[mappress mapid=”40″]