Naturockupanterna har gett upp – naturreservatet snart öppet för allmänheten igen

Efter 41 dagar är den illegala militanta ockupationen av det populära naturreservat Malheur i USA är nu över, enligt naturreservatets Facebook-sida. De sista beväpnade aktivisterna ska ha lämnat över sig till FBI. I slutet av januari sköts en av gruppens ledare och sex medhjälpare greps vid ett tillslag av FBI.

De anställda som i vanliga fall sköter om naturreservatet skrev på torsdagskvällen följande:

– Vi är lättade att den illegala ockupationen av Malheur är slut. Även om vi kan se fram emot en ny början finns det fortfarande mycket att göra för att samhället och allmänheten kan välkomnas tillbaka.

Personalen vid naturreservatet kommer nu assistera FBI för att gå igenom brottsplatsen och se över alla skador som ockupationen orsakat. Under ockupationens gång har de fått utstå både trakasserier och hot från folk som stöder ockupationen.

– Viktigast av allt blir att återskapa vår djupa gemenskap med det lokala samhället och återuppta dialogen som har gjort Malheur till en modell för bevarande grundat på samarbete.

Ockupanterna hade varken stöd av lokalbefolkningen, USA:s befolkning i stort och allra minst från landets naturvänner. Jeff Gordon, ordförande för American Birding Association uttalade sig tidigare under ockupationen:

– En liten grupp beväpnade extremister ockuperar den här fantastiska platsen och håller den gisslan för sin egen politiska agenda. Malheur kan inte ges tillbaka till ”folket”. Vi äger det redan – allihopa, inte bara ett fåtal. Fågelskådare sluter upp bakom den lokala sheriffen David Ward och invånarna i Harney County, och önskar en fredlig återgång till lag och ordning i reservatet.

Bakgrunden till ockupationen av en av USA:s bästa fågellokaler är att två ranchägare dömts till fängelsestraff sedan de anlagt bränder som spridit sig i naturreservat. Det anordnades fredliga demonstrationer den 2 januari mot att straffen var för hårda, men en grupp tillresta aktivister nöjde sig inte med det. Beväpnade ockuperade de flera statliga byggnader i fågelreservatet och säger sig ha gjort en markering mot att staten äger så mycket mark och att reglerna kring markanvändningen är för hårda.

Gruppen tillhör den amerikanska ”milisrörelsen” som har en närmast religiös tolkning av den amerikanska konstitutionen med starka inslag av en högerextrem ideologi och inte sällan med rasistiska toner. Rörelsen ser det federala styret som sin största fiende och är negativa till att regeringen lägger sig i vad individer gör. Oklahoma-bombaren, vars attack på en federal byggnad 1995 krävde 168 dödsoffer, är ett exempel på en person inom milisrörelsen som funnits i USA sedan 1970-talet.

Källor: DNYle, The Guardian och Malheur National Wildlife Refuge