Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2019: Johan Carlberg

Naturjulkalender 2019 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Johan Carlberg är en 17-årig fotograf, uppväxt i Stockholm, som i tre års tid varit förtjust i naturen med kameran som kompanjon. 2018 utsågs han till Young Bird Photographer Of The year på en av världens största fågelmässor strax utanför London.

• Se fler av Johans bilder på Instagram.

“Upplevelserna och skönheten i allt som har med hela konceptet att vara ute i naturen med kameran att göra ger mig en stor del av drivet för fotandet och utvecklingen. Jag inspireras av både landskaps- och djurfotografi, men fåglar verkar vara en populär måltavla för kameran. Jag har precis bara börjat, och har många idéer och tankar för framtiden gällande fotandet.

När jag reflekterar över 2019 och jämför med de tidigare åren så ser jag utveckling, nya bildstilar, liknande bildstilar, vad som intresserar mig och inte, blicken med mera.

Detta år har det tyvärr blivit aningen mindre fotande än vad jag kanske hade önskat i början av året av olika skäl. Men jag tycker ändå det har varit ett givande och stort år för min fotografering och dess riktning.

I början av året var det mycket snö, då hamnade flera träd och vinterfåglar på bild. Våren spenderades mest åt diverse doppingar, och min förtjusning av mörka bilder med svart bakgrund börjar visa sig i bilderna. Sommaren var jag öppen för allt och det blev mycket blandade typer av bilder.

Etiopien i slutet av sommaren var en höjdare där jag fick många fantastiska djur- och naturupplevelser.

På hösten går jag i skola och det blir mörkt snabbt, så då måste fotandet tyvärr trappas ner en del. Dagar då jag slutar tidigt bär det av ut i naturen med kameran, med nya bildblickar och stilar i åtanke. Det har hur som helst varit ett bra och hyfsat signifikant år för min fotografering skulle jag säga, och ser mycket fram emot upplevelserna som väntar nästa år.”

Mer att läsa