Naturjulkalendern 2017: Josefin Nilsson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2017 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Josefin Nilsson är 25 år gammal och en etablerad naturfotograf, författare, föreläsare och journalist, som ibland hörs i Naturmorgon i P1. Hon är även medlem i Naturfotograferna, PhotoNatura och Young Nordic Nature Photographers.

• Fler av Josefins bilder finns på hennes webbplatsFacebookInstagram eller här på Natursidan.se.

Det är morgon på myren och en rörelse syns mellan träden. En skugga slinker fram. En rödräv på rask morgonpromenad. Det är möten som det här som förevigar mitt år. Jag har fått uppleva mycket i år. På nytt har kameran gett mig den fantastiska möjligheten att stanna tiden och låta de där upplevelserna vara kvar längre. Att få dela dem med er. 

Jag har spenderat mycket tid med kameran i min hand i år. Jag har hälsat på i lavskrikans vinterland, skildrat vårens många ansikten i projektet ”The spring stories”, vandrat i björnmarker och följt efter dovhjortarna upp i de sardinska bergen. Jag har också fortsatt att skildra några av de miljöproblem som Östersjön brottas med just nu

Jag har deltagit i fyra olika utställningar över landet och föreläst på flera platser. 

Men framförallt har jag fortsatt att förundras över vår fantastiska natur och arternas anpassningar. I tider när miljöproblemen blir allt större blir också upptäckarglädjen allt viktigare. Utrustad med den kan vi sprida mer kunskap och mer engagemang för naturen. Jag hoppas att ert år bjudit på många fina stunder och att ni får en riktigt god jul! 

En tidig majmorgon vandrar en räv över en myr. För en kort stund möts våra blickar.

I vinterlandet lyser lavskrikan med sina färger som en brunröd rubin.

En storm har passerat. Efteråt dansar sjön under skäggdoppingen.

I de sardinska bergen tittar ett ansikte upp under grönskan. En dovhjort.

Ett magiskt läte hörs från ovan. Och så kommer en större flock sidensvansar och landar i det frostbeklädda träden.