Naturjulkalendern 2017: Gunilla Falk

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2017 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Gunilla Falk skildrar helst närmiljön i Jokkmokk och Luvos. Hon är medlem i Biofoto och Förenade Naturfotografer, höll 2014 föredrag på Naturfotodagen och var i februari 2016 med i Naturmorgon i P1

• Se fler av Gunillas bilder på hennes presentationssida här på Natursidan.se, i bloggen Falkkvinnan och på hennes Facebooksida.

”Jag bor där allfartsvägen slutar, i Luvos 5 mil väster om Jokkmokk, på gränsen till Pärlälvens fjällurskogsreservat.

Numera är jag pensionär med all tid i världen att utöva min passion – naturfoto!

Jag tillbringar åtskilliga timmar vid min fågelmatning, inte bara för att fota. Jag tycker det är spännande att studera de olika individernas uppträdande också.

Naturligtvis kommer ekorrarna på besök för att proppa i sig av fågelfröna.

För någon vecka sedan fick jag en ”plötsligt händer det” upplevelse. En tidig morgon sätter sig en ekorre på rätt plats, draperar svansen snyggt och poserar i motljuset, jag får den bild jag så hett eftertraktat!

2017 har annars dominerats av arbetet med bilder till Yngve Ryds nya fågelbok, ”Doahkke Fågelflock”, samiska fågelnamn och myter.

Jag har sökt smålommen länge, och till sist hittade jag ett häckande par med en unge, i en liten skogstjärn under fjället Jarre. På med vadarbyxorna och ut på gungflyet.

Dom vande sig vid min närvaro, och till slut brydde de sig inte nämvärt att jag var där. Jag fick många fina bilder, och det blir spännande att se om paret kommer tillbaka nästa år.

Jag har tillbringat många nätter i mitt tält på fjället Jarre. Där finns inga vägar, så det var bara att bära upp all utrustning. Man håller sig i form!

Ljungpiparen är en trevlig fågel, som inte bryr sig så mycket om en konstig figur som masar, kryper och ålar under kamouflagenätet. Den poserar fint på fjällheden.

Det är alltid trevligt att fota älgar, men det är sällan man får möjlighet att fota en ståtlig älgtjur, som står helt stilla i en glänta och ser på mig med upphöjt lugn. Jag har verkligen tur ibland!

God Jul alla naturvänner!