Naturjulkalendern 2017: Elisabeth Landberger

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2017 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Elisabeth Landberger är naturfotograf och jobbar en hel del med fotoresor. Hon samarbetar med flera fotoresearrangörer och resorna går bland annat till Finland, Island och Namibia. Hon är en av Fotosidan Magasins skribenter och har skrivit flera långa resereportage. Hon är också kursledare i fotografi sedan 6 år tillbaka. Hennes stora passion är tranor och hon har som mål att fotografera alla de 15 tranarterna i världen.

Se fler av Elisabeths bilder på Elisabethlandberger.com och Facebook.

”Det här året har kantats av långa resor. Det började med ett uppdrag på Tobago. Tobago har den äldsta skyddade regnskogen i den västra hemisfären. Naturen är oerhört vacker och till största delen helt orörd. Här finns mängder av fåglar i alla färger.

På tal om fåglar var det sedan dags att åka till Japan för att bland annat fotografera en av mina absoluta favoritfråglar, den japanska tranan. Nu har jag fotograferat tre tranarter på min långa lista.

Kort efter hemkomst var det dags för årets absoluta höjdpunkt, gömslesittning vid Hornborgasjön. Jag har suttit i gömsle där i många år i rad och det är alltid lika fantastiskt att återvända till de graciösa fåglarna.

Vid två tillfällen i år har jag varit i Namibia. Det landet har en särskild plats i mitt hjärta. Det var form som drog mig dit för fyra år sedan. Som gammal keramiker och formgivare fascinerades jag av de sensuella bilderna av sanddyner som jag såg på bilder därifrån. Nu leder jag grupper dit och blir varje gång lika tagen av dynernas storlek och de vackra skuggspel som bildas på de enkla, starka formerna. (Facebooksida för Namibia-resorna).

Jag har också rest runt i Kina och vandrat längs böljande risfält, och också lett en grupp fotografer till Island.

Nu börjar snart ett nytt år. Jag undrar vad det kommer att bjuda på? Jag önskar mig spännande resor och magiska möten, gärna med ytterligare tranarter.”

Multiexponering trana.
Här är en vanlig trana, Grus Grus fotad från ett gömsle vid Hornborgasjön. Jag jobbar ofta, som på bilden här, med multiexponering i kameran, och då vanligtvis 2 exponeringar.

Leopard.
Här är en leopard i nationalparken Etosha i Namibia. Leoparden är ganska långsam i jämförelse med sina andra kattsläktingar på savannen, den kan bara springa i ungefär 45 km/h. Däremot är den oerhört stark och en riktigt duktig trädklättrare.

Dead Vlei, Namibia.
Dead Vlei i Namibia var en gång en sjö. I närheten rann en flod och varje gång den svämmade över fick sjön påfyllning på vatten. Akaciaträden växte och frodades. Men så flyttade sanddynerna på sig och tillflödet stängdes av. Det hände för ungefär 1000 år sedan, och sedan dess har det varit torrt. Flera av träden står fortfarande kvar och tjänstgör idag som stilleben på en plats som närmast påminner om en målning från Salvador Dali.

Tranor vid Otowa Bridge.
Den japanska tranan finns i flera länder i Asien men i Japan är den unik. En har nämligen blivit en stannfågel. 1924 fanns färre än 20 tranor kvar i Japan. Tack vara ett ihärdigt uppfödnings- och bevarandearbete har sedan dess antal stadigt ökat. Det är just med anledning av det arbetet den valt att övervintra eftersom den fortfarande utfodras på vintern. På ön Hokkaido kan du vid ett antal platser se de vackra fåglarna både på långt och nära håll.