Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2017: Carl-Fredrik Ekström

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2017 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Carl-Fredrik Ekström är yrkesverksam bildkonstnär med måleri som främsta uttrycksmedel med utställningar på gallerier runt om i Sverige. Representerad bland annat på Moderna muséet i Stockholm. Parallellt arbetar han med naturfotografi som ett sätt att uttrycka sin passion för naturen. Både måleriet och fotografin kretsar kring naturen men med helt olika uttryck. Han har haft ett flertal fotoutställningar och en stor utställning presenteras hösten 2018. Sedan 2014 är han medlem i Naturfotograferna/N.

Se fler av Carl-Fredriks bilder på www.cfe.nu 

“Mitt fotografiska år präglades av en stora offentlig utsmyckning jag arbetat med till Danderyds sjukhus i Stockholm – en 96 meter lång målning. Den tog det mesta av mina arbetsdagar men trots det, och mycket tack vare mitt flexibla fotografiska arbetssätt, fick jag en hel del bilder gjorda. 

Mitt fotografiska fokus är alltid bilden i första hand. Jag intresserar mig för bildens uttryck och hur kameran kan användas som ett verktyg för att fånga en naturupplevelse. Jag är ointresserad av ren dokumentation och ofta är det ju så att sensationen med en sällsynt art ofta står i vägen för bilduttrycket. Färg, form och komposition spelar en viktigare roll i mitt bildskapande. Ett arv från måleriet. I min strävan att motarbeta kamerans kliniska registrerande använder jag bland annat rörlig kamera med långa slutartider, ibland i kombination med blixt, och i ett pågående projekt arbetar jag med att låta naturen projicera sig mot en mattskiva som fotograferas av. Även den minsta detalj kan berätta om något större och många bilder är därför snäva utsnitt av ett landskap.

Eftersom jag dagligen arbetar med måleri i ateljén i Skarpnäck i södra Stockholm blir mitt fotografiska tillhåll oftast Nackareservatet med omnejd. Det är en närproducerad naturfotografi, bokstavligen, och majoriteten av mina bilder är från Sörmlands sprickdalslandskap. Det är en ynnest att ha möjligheten att i det närmaste dagligen kunna återkomma till motiv under skiftande årstider och ljusförhållanden. Så har skett också detta år med början i vinterskogen över till vårens blomsterkavalkad, sommarens klorofyllmättade grönska och höstens falnande liv.

En nytt fotografiskt tillhåll har blivit vårt ställe på Storsudret på södra Gotland. Att där få uppleva den gryende dagen från ett gömsle vid en vadarstrand är en fantastisk upplevelse. Den karga naturen med sina orkidéer och fåglar är något helt i särklass. Och så olik mina hemmamarker i Stockholm!”

6:e januari. Trettondagshelg vid en gödselstack.
En vilseflugen svarthakad buskskvätta från södra Europa hade hittat ett välfyllt skafferi på en åker vid vinterbistert Hoburgen på Gotlands sydspets.

2:a maj. Min favoritblåsippstuva i Flatens naturreservat.

14:e maj. Om våren översållas strandängen vid Storängsudd på Värmdö av de schackrutiga kungsängsliljorna som blommar i en vit och en röd variant.

3:e augusti. Knölsvansparet i gryningen vid Unghanseskär på Storsudret, Gotland.

1:a oktober. I en skreva under en bergvägg i Flatens naturreservat hukar en hultbräken alltmedan höstens löv faller till marken.

Mer att läsa