Naturjulkalendern 2016: Johan Siggesson

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2016 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Johan Siggesson är en mångfaldigt prisbelönt naturfotograf baserad på Malta, som haft ett väldigt upplevelserikt och minnesvärt år. Bland annat ett möte med en av världens mest hotade djur.

• Se fler av Johan Siggessons bilder på Johansiggesson.com, Facebook och här på Natursidan.se

”Ett roligt fotoår på sparlåga…

Barnen är fortfarande små och vårt husrenoveringsprojekt går långsammare än planerat. Här i Medelhavet tenderar det mesta att göra just det – ta mer tid än planerat.

Men visst har det hunnits med en hel del fotograferande. Tre spännande resor till Portugal/Spanien, Sicilien och Kenya har hunnits med och ett gäng till planerats in för nästa år. Jag har också hunnit med en hel del andra fotorelaterade aktiviteter lokalt här på Malta där jag bor. Spännande foto/natur-möten med ungdomar, föreläsningar och så vidare.”

Relationen mellan barn och natur här på Malta är ganska torftig och går inte att jämföra med den relation som många barn i Sverige har med dess omgivning. Så det var speciellt roligt var det att kunna hjälpa organisationen Friends of the Earth här på Malta med en av deras lokala aktiviteter med skolklasser från tre olika samhällsgrupper. Jag har under året även fått möjlighet att hjälpa Birdlife Malta med en flygfotografering för att dokumentera den otroligt utbredda fågeljakten på öarna. Ett stort problem som fått en hel del plats i media de sista åren men som fortfarande pågår utan någon direkt påtryckning från EU.

Relationen mellan barn och natur här på Malta är ganska torftig och går inte att jämföra med den relation som många barn i Sverige har med dess omgivning. Så det var speciellt roligt var det att kunna hjälpa organisationen Friends of the Earth här på Malta med en av deras lokala aktiviteter med skolklasser från tre olika samhällsgrupper.
Jag har under året även fått möjlighet att hjälpa Birdlife Malta med en flygfotografering för att dokumentera den otroligt utbredda fågeljakten på öarna. Ett stort problem som fått en hel del plats i media de sista åren men som fortfarande pågår utan någon direkt påtryckning från EU. Foto: Johan Siggesson

För er som känner mig vet ni att resorna ligger mig nära om hjärtat. Naturen, människorna och djuren man stöter på under dessa resor är minnen för livet. Årets första resa gick till Portugal/Spanien där motiven blandades friskt. Från Iberisk stenbock, gamar och insekter till orkidéer och landskap. Mötet med den majestätiska Iberiska stenbocken var något alldeles speciellt samt det att jag lyckades hitta en orkidé som min lokala guide aldrig sett i det området tidigare.

För er som känner mig vet ni att resorna ligger mig nära om hjärtat. Naturen, människorna och djuren man stöter på under dessa resor är minnen för livet.
Årets första resa gick till Portugal/Spanien där motiven blandades friskt. Från Iberisk stenbock, gamar och insekter till orkidéer och landskap. Mötet med den majestätiska Iberiska stenbocken var något alldeles speciellt samt det att jag lyckades hitta en orkidé som min lokala guide aldrig sett i det området tidigare. Foto: Johan Siggesson

Band of Brothers

Gamar. Foto: Johan Siggesson

Min nästa resa var en snabbvisit till Sicilien. Resan var en naturfoto-orienterad resa för nybörjare och jag var inbjuden av arrangören som gäst på resan för att hjälpa till lite med fotograferandet och visa lite bilder under en av kvällarna. En blandad kompott av deltagare från de med avancerad utrustning till de med mobilkameran i högsta hugg bidrog till en varierande och spännande resa.

Min nästa resa var en snabbvisit till Sicilien. Resan var en naturfoto-orienterad resa för nybörjare och jag var inbjuden av arrangören som gäst på resan för att hjälpa till lite med fotograferandet och visa lite bilder under en av kvällarna. En blandad kompott av deltagare från de med avancerad utrustning till de med mobilkameran i högsta hugg bidrog till en varierande och spännande resa. Foto: Johan Siggesson

Årets höjdpunkt var en resa som guide på en fotoresa till Maasai Mara i Kenya. Jag var där 2012 och har haft svårt att inte längta tillbaka. Nu fick jag äntligen chansen och det var precis lika fantastiskt som första gången. Djur till höger och vänster och en helt underbar lokalbefolkning som alltid är glada och villiga att hjälpa till vid minsta lilla problem. Resan sammanföll med tiden på året då gnuerna och zebrorna har anlänt till Maasai Mara. Tusentals djur betar i området. Det stora spektaklet är att se dem ta sig över Mara-floden som jag helt missade under min första resa. De vägrade helt enkelt att simma över floden. Denna gång hade vi 5-6 flodkorsningar under de 3 första dagarna. En fantastisk upplevelse såklart som man bara sett på TV tidigare.

Årets höjdpunkt var en resa som guide på en fotoresa till Maasai Mara i Kenya. Jag var där 2012 och har haft svårt att inte längta tillbaka. Nu fick jag äntligen chansen och det var precis lika fantastiskt som första gången. Djur till höger och vänster och en helt underbar lokalbefolkning som alltid är glada och villiga att hjälpa till vid minsta lilla problem. Resan sammanföll med tiden på året då gnuerna och zebrorna har anlänt till Maasai Mara. Tusentals djur betar i området. Det stora spektaklet är att se dem ta sig över Mara-floden som jag helt missade under min första resa. De vägrade helt enkelt att simma över floden. Denna gång hade vi 5-6 flodkorsningar under de 3 första dagarna. En fantastisk upplevelse såklart som man bara sett på TV tidigare. Foto: Johan Siggesson

Vi stötte även på en av de lokala leoparderna. som visade upp sig på bästa sätt. Leoparderna gillar ju buskar och snår och det är ofta svårt att få en bild utan grenar, löv eller annat störande i bilden. Just denna dagen var en hona med en nästan fullvuxen unge på bra humör och visade upp sig i bästa ljuset

Vi stötte även på en av de lokala leoparderna. som visade upp sig på bästa sätt. Leoparderna gillar ju buskar och snår och det är ofta svårt att få en bild utan grenar, löv eller annat störande i bilden. Just denna dagen var en hona med en nästan fullvuxen unge på bra humör och visade upp sig i bästa ljuset. Foto: Johan Siggesson