Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2014 – Thomas Jågas

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Thomas Jågas från Dalarna är invald i Naturfotograferna sedan 2009 och föredrar att skildra de mellansvenska skogarna och fjällen. Fler av Thomas bilder kan ses på Tjnatur.se.

Thomas Jågas4“I år fick jag äntligen uppleva en av de fåglar som jag ända sedan jag fick min första fågelbok har suktat efter. I somras gjorde vi en resa till Island och där finns strömanden. En nordamerikansk and men som i Europa förekommer endast på Island. Jag minns fortfarande hur jag fascinerades av fotona på denna exotiska and i i fågelboken och fascinationen var densamma när jag fick se de första strömänderna på nära håll. Många av våra änder är oerhört vackert tecknade men frågan är om någon riktigt kan mäta sig med strömanden. Hannarnas teckning i blått, rostrött, svart och vitt är något ut över det vanliga. Den lever som namnet skvallrar om i strömmande vatten under häckningstid. Andra tider på året håller den till vid kusterna längs klippiga stränder.

Mitt första möte blev även det bästa. I en mindre å på nordvästra delen av Island fick jag under en stund följa ett par som simmade i strömmen på nära håll. Innan jag åkte till Island hade jag några bildtankar om hur jag ville fotografera strömand. Jag ville helst försöka fånga den i forsen och med lågt perspektiv för att få känslan av att vara i ändernas miljö. Jag låg därför precis i strandkanten och fotograferade i princip genom forsen. Jag lyckades kanske inte helt med mina bildtankar men nästa gång kanske.

Men Island innehåller ju så mycket. Ett magiskt landskap och mycket fåglar överallt. Visserligen inte så många fågelarter men de som finns är desto fler och inte minst högljudda. För att illustrera Islands ljudliga och ljuvliga fåglar följer här en kavalkad av stormfågel, rödspov och svartnäbbad islom.”

Thomas Jågas2 Thomas Jågas3 Thomas Jågas1

• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014

 Alla bidrag i Naturjulkalender 2013

Mer att läsa