Gå till innehållet

Naturjulkalendern 2014 – Anneli Bergvall

I Natursidan.se:s Naturjulkalender 2014 presenterar varje dag en naturfotograf några bilder från det gångna året.

Anneli Bergvall bor i Arvidsjaur i Lapplands inland och hittar sina motiv som norrsken, urskog, skogstjärnar och forsande älvar i närheten. Annelis bilder kan ses på hennes presentationssida här på Natursidan.se och på Norrskensfoto.se.

anneli-bergvall-1-VinterVintern var snörik men även bitvis kall. Snön låg tung på träden under flera veckor, vilket jag tycker ger extra mysiga vinterbilder, speciellt vid fullmåne. Skogsskidorna användes flera gånger varje vecka, föret var för det mesta bra, och kameran följde oftast med. Här en myr nedanför vår gård. Trots att det är väldigt länge sedan någon slåtter bedrevs på dessa marker, står ändå delar av hässjorna kvar. Ett arv från våra förfäder som sakta bryts ner av naturen.

anneli-bergvall-3-NorgeI juli/början på augusti åkte vi upp till Nordnorge, som alltid levererar fotomässigt. Här utanför Bodö en kväll i början på augusti. För mig som är född och uppväxt i inlandet, är det något speciellt att få fotografera havet och naturen längs Norges vackra kust.

anneli-bergvall-4-Kvallsback

I Älvsbyns kommun finns Storforsen, Europas största outbyggda fors. Den är vacker och mäktig i sig, men ännu intressantare för en fotograf är faktiskt de små brudslöjor som rinner längs klipphällarna bredvid forsen. Här i början av september, en höstkväll tillbringades vid dessa små vackra vattenfall, timmarna rann iväg och när jag slutligen tittade upp var det i princip becksvart. Vägen tillbaka på hala klipphällar blev en utmaning i mörkret. Som fotograf glömmer man ofta tid och rum.

anneli-bergvall-5-HostsjoOktober och höstens första is har lagt sig på Södra Reivosjön i Arvidsjaur kommun. Efter en lång dags promenerande i den vackra urskogen med dryga decimetern nysnö, stannade jag till vid sjön på väg hem. Eftermiddagssolen reflekterades i den tunna isen.

• Alla bidrag i Naturjulkalender 2014

 Alla bidrag i Naturjulkalender 2013

Mer att läsa