Naturfotoutställning i träsk ska inspirera

Bild ur ”Träskets gåta”. Foto: Theodor Paues

I ett träsk i Tyresta söder om Stockholm anordnas det den 15 maj en naturfotoutställning.

– Jag har alltid varit fascinerad av träsk. De är mystiska och vilda, en typ av motvillig natur som ännu inte dikats ut och tagits i besittning av människan. För en fotograf erbjuder de också en utmaning, med allt sitt virrvarr av mossiga grenar och vattenspeglar som måste sorteras ut för att bilderna ska bli bra, berättar fotografen Theodor Paues.

Bilderna som ställs ut är alla tagna i träsket där utställningen äger rum och har även varit med i Theodor Paues bok ”Träskets gåta”.

– Just det här träsket upptäckte jag av en slump, men såg snabbt att det hade potential och jag bestämde mig för att återvända till det igen och igen. Det fanns inte någon tanke om en bok från början, men varje gång jag kom tillbaka med vadarbyxor och kamera så upptäckte jag något nytt. Framför allt upptäckte jag nya saker hos mig själv, träskets mångtydiga miljö blev en plats för en inre resa, och bilderna blev en dokumentation av nya sidor hos mig själv som jag inte stiftat bekantskap med tidigare. Jag tycker ofta naturen har den förmåga, att förlösa nya sidor av oss själva, bara vi ger oss tid att titta och låta tankarna flöda fritt.

Bild från träsket i Tyresta. Foto: Theodor Paues

Nu ställer du ut dina bilder i samma område där de skapades – vad tror du att det kommer tillföra?

– I boken valde jag att inte berätta var bilderna var tagna, jag refererar bara till Träsket. Jag ville att Träsket inte skulle kännas som en specifik plats, utan snarare en föreställning eller en idé, en mystisk miljö för inre resor som den som tittar kan placera vart de vill eller ingenstans. Men nu när jag ställer ut bilderna i den fysiska miljön där de är tagna får de en annan funktion. Den här utställningen visar snarare hur en specifik plats kan upplevas på olika sätt, och hur kamerans blick kan vara väldigt annorlunda än ögats. Kanske kommer det avslöja mer om min blick på naturmiljön också, och förhoppningsvis inspirera de som besöker träsket att se de på egna sätt. Vissa bilder kommer ställas ut på exakt den plats där de är tagna, och man kommer kunna jämföra bild och verklighet på ett konkret och ovanligt sätt.

Utställningen görs i samarbete med naturum Tyresta och pågår mellan klockan 12:00 och 16:00, söndagen den 15 maj. Varje hel och halvtimme håller Theodor Paues en kort presentation om bilderna. Träsket ligger strax efter Nyfors, intill den gamla hästgården Rundmar.