Naturfotografen Sara Wennerqvists svenska favoritart: Brunbjörn

Ung brunbjörn. Foto: Sara Wennerqvist

Som en nedräkning inför Biologiska mångfaldens dag den 22 maj presenterar några av landets naturfotografer sina svenska favoritarter. Sara Wennerqvist visar idag upp ett djur som fascinerat henne sedan hon var barn.

LÄS MER OM BIOLOGISKA MÅNGFALDENS DAG

Brunbjörn

”Ända sedan jag var 4 år gammal har björnar varit det djur som har fascinerat mig mest. Jag satt i vår stuga utanför Älvdalen och stirrade ut i mörkret med förhoppningen att få se en björn.

Nu har jag varit med om många björnmöten och jag är fortfarande lika överväldigad varje gång. Genom dessa möten har jag lärt mig att brunbjörnar är otroligt skygga för människor. Om jag till exempel nyser så blir de flesta björnar riktigt skärrade.

Brunbjörn. Foto: Sara Wennerqvist

Björnen är ett imponerande djur. Trots deras storlek och stora ramar hörs det inte ett ljud när de tar sig fram i skog och mark. De kan äta 80 liter blåbär per dag, för att bli tjocka och må bra under tiden i idet och trots att de ”stänger av” sin kropp under vintern, kan de ändå föda ungar i januari.

Det vore nog trevligt att vara en björn – man ska vara så hårig och tjock som möjligt, äta så mycket man bara kan, sova i flera månader samt föda så små ungar att det knappt känns!”

Se fler av Sara Wennerqvists bilder på Wildnordic.com