Naturfilm: Sjölejon som drar ner flicka i vattnet

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=pMDtibc13fc”]
Filmen här ovan har på bara några dagar fått över 20 miljoner visningar enbart på Youtube. Den visar hur ett sjölejon biter tag i en flickas kläder och rycker ner henne från bryggan i vattnet. Det hade kunnat gå illa, men sjölejonet såg inte flickan som ett byte.

Sjölejonen vid hamnen i Kanada matas av människor och är vana vid att få godsaker när människor är i närheten. Sjölejon är också nyfikna av sig och simmar ibland fram till dykare och kan vara väldigt närgångna.

Professor Andrew Trites, chef för forskning kring marina däggdjur vid universitetet i British Columbia, kommenterar händelsen för The Guardian. Han menar att videon visar på en bristande respekt för vilda djur:

– Det här är en hanne av kaliforniskt sjölejon. Det är enorma djur. De är inga cirkusartister. De är inte tränade att vara nära folk.

Istället är det folk som matar dem och får sjölejonen att förknippa människor med mat. Andrew Trites tror att sjölejonet i filmen trodde att flickans klänning var en bit mat. Nu hoppas han att filmen ska få folk att respektera och sluta mata vilda djur som sjölejon.

– Håll avståndet. Studera djuren, men låt vilda djur vara vilda djur.

Källa: The Guardian