
Palmkakdua. Foto: Jim Bendon from Karratha, Australia – palm cockatoo 1, CC BY-SA 2.0.
De hemlighetsfulla palmkakaduorna lever i Australien och Nya Guinea och ägnar sig där åt ett speciellt parningsbeteende. Hannarna tillverkar sina egna ”trumpinnar” och visar sedan upp sin rytmkänsla för att locka honor.
Trumpinnarna slås i takt mot trädstammar och ihåliga stockar för att få fram ljud. Varje hanne har olika rytmer – från långsamma till snabba och varierade, men de har alla en förmåga att hålla nästan perfekt takt.
Professor Rob Heinsohn deltog i studien som följde 18 hannar och filmade dem för att sedan analysera filmerna. Målet med projektet är också att undersöka hur det går för arten på Kap Yorkhalvön i norra Australien där de har svårt att lyckas med häckningen och förlorar sin livsmiljö till gruvverksamhet.
Se filmer på palmkakaduornas beteenden:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=2_wh3liNT_o”]
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=2MIoXh_ORMw”]
Källa: Australian National University

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Artikeln i Science Advances som drar slutsatsen att Darwins hypotes om att rytmkänsla utvecklats tidigare i evolutionen av hjärnan.
http://advances.sciencemag.org/content/3/6/e1602399.full
Skulle vara: Artikeln i Science Advances som drar slutsatsen att palmkakaduans rytmer är ett uttryck för rytmkänsla, vilket stödjer Darwins hypotes om att rytmkänsla utvecklats tidigare i evolutionen av hjärnan.