Naturfilm: Nyfikna mårdungar på landstället

Foto: Fredrik Bothén

Foto: Fredrik Bothén

I våras hörde Fredrik Bothén små krafsande ljud i väggarna på sitt landställe. Det visade sig att en mård tagit sig in i huset. I helgen upptäckte Fredrik att den fått tillökning och han lyckades filma de tre ungarna.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=LiIWPbORvfc”]

Efter att Fredrik Bothén hört de krafsande ljuden i våras var han helt säker på att det var skogsmöss, men sedan kom lukten av dött djur. Han kröp in under huset med ficklampa utan att hitta något. Något senare hördes högre krafsande från väggen och det gnällde där inne.

Foto: Fredrik Bothén

Foto: Fredrik Bothén

– Då trodde vi att någon hade fastnat och inte kunde komma ut. Det fanns bara en sak att göra och det var att bryta upp gipsväggen och befria vad det nu var, men det enda jag hittade i hålet var en död fågel, berättar Fredrik Bothén.

Foto: Fredrik Bothén

Foto: Fredrik Bothén

Strax efter det kunde han genom ett litet hål på utsidan vid taket se två ögon som stirrade på honom och därmed identifiera att krafsandet kom från en mård.

I helgen när han kom till landstället möttes han av tre stycken mårdungar som sprang runt vid uteplatsen och var väldigt nyfikna och oblyga. Efter att ha lekt en stund la de sig i solen för att sova tillsammans.

– Det var häftigt, spännande och jobbigt på samma gång. Hur skall vi bli av med dem? Vi vill ju inte att dem skall släpa in döda saker som skall ligga och lukta i väggarna och hur går det med isoleringen? Kommer dom flytta ut när ungarna kan klara sig själva? Eller hur skall vi bli av med dom, så vi kan spika igen ingångshålet? Räcker det att köra musvarnaren på vinden? Är det någon som vet eller har några tips så tar vi tacksamt emot dom. Så länge det inte skadar dem så är vi villiga att testa det, avslutar Fredrik Bothén.

Se fler av Fredrik Bothéns bilder och berättelser som fågelskådare på hans blogg Ombirds.com