Nattvandrare och taxichaufför hjälper kraschlandande havsfågelungar

Huttonlira. Foto: Department of Conservation – New Zealand Department of Conservation, CC BY-SA 4.0, Link

En taxichaufför i Kaikoura på Nya Zeeland åker runt på natten och räddar hotade havsfåglar från stadens gator. Nu får hon hjälp av allt fler frivilliga.

Huttonliran är den enda havsfågeln som häckar i berg, på 1 200 meters höjd. Sedan 1960-talet har sex av åtta kolonier försvunnit och arten anses nu starkt hotad. Ett annat problem för huttonliran är att ungarna misstar asfalterade vägar i staden Kaikoura för hav. Deras första flygturer kan därmed leda till kraschlandningar istället för ett eftersträvat plask. När ungarna kraschat i städer om natten ökar risken för att de blir påkörda, de kan attackeras av katter och hundar och de får svårt att hitta ut till havet.

Taxichauffören Toni Painting var först med att upptäcka vad som skedde med ungarna. Det var fem år sedan. Nu patrullerar hon staden varje kväll under mars till april när ungarna börjar flyga och samlar in fåglarna och lämnar dem till en rehabiliteringsklinik i närheten som ser till att de släpps i havet när de piggnat till sig eller läkt.

– Jag ger mig ut en halvtimme efter det blivit mörkt. Sedan åker jag ut varje timme till efter midnatt. Om det är många fåglar som kommit ner från bergen kan jag hålla på hela natten och om jag har passagerare hjälper de mig också, berättar Toni Painting för The Guardian.

I snitt hittar de mellan 10 och 20 fåglar varje kväll från mars till april. Den hittills värsta natten hittades 200 stycken. Nya Zeelands miljömyndighet anser att de frivilligas insatser i Kaikoura är ”helt avgörande” för att rädda landets hotade population av huttonliran.

Källa: The Guardian