Nästan utrotad noshörningsart hittad på Borneo

Sumatrnoshörning. Foto: WWF

Sumatranoshörning. Foto: WWF

En sumatranoshörning, en art som är nästintill utrotad, fångades in i Kalimantan på Borneo nyligen. Den har inte setts där på 30 år och har nu flyttats långt bort till ett hemligt reservat.

– Det här är ett unikt fynd, något jag aldrig trodde att vi skulle få vara med om. Nu har vi fått en fantastisk möjlighet att rädda en nästan helt utdöd art, säger Olle Forshed, expert på regnskog hos Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

Upptäckten ses som en stor seger och ger nytt hopp för den akut hotade arten, skriver WWF. Noshörningen är en hona på mellan 4 och 5 år. Hon fångades in i en speciell noshörningsfälla utplacerad av WWF. Eftersom de flesta trodde att arten var utrotad i Kalimantan ses detta som en milstolpe för Sumatranoshörningen och bevarandearbetet.

Den fångade honan ska föras till ett nytt hem, en skyddad skog cirka 150 kilometer bort. Infångandet är en absolut nödvändighet eftersom området där den har levt mycket snart kommer att skövlas. WWF har bedömt att det inte går att rädda skogsområdet från förstörelse utan att det är bättre och säkrare för djuren att flyttas till en redan skyddad plats. Det är dessutom vanligt att tjuvjägare dyker upp när nyheten kommer ut att utrotningshotade djur har setts, enligt naturvårdare.

Sumatranoshörning. Foto: WWF

Sumatranoshörning. Foto: WWF

Det finns färre än 100 individer kvar i världen av sumatranoshörningen. Tjuvjakt och förstörd livsmiljö i form av skövlad regnskog, gruvdrift och oljeplantager är det som hotar den. Det ursprungliga utbredningsområdet sträckte sig från Bangladesh och östra Indien till Burma, Thailand, Malaysia, Kambodja, Vietnam, Borneo och Sumatra. Förra året utrotades den i Malaysia.

– Vi vet inte hur många noshörningar som finns i det här området, flera delar är ännu inte genomsökta. Men fyndet visar verkligen på hur viktigt det är med större sammanhängande regnskogsområden där djur och växter kan få leva ostörda, säger Olle Forshed.

Infångad i WWF:s bur för förflyttning till säkrare marker. Foto: WWF

Foto: WWF

Redan 2013 visade ett WWF-team att det finns noshörningar kvar i Kalimantan. De hittade fotspår och med hjälp av kamerafällor lyckades de fastställa att det rörde sig om sumatranoshörning. Sedan dess har man med hjälp av flera kamerafällor och fotspår kunnat identifiera runt 15 sumatranoshörningar från tre populationer, skriver WWF.

Film på noshörningen från WWF:

http://www.wwf.se/press/aktuellt/1540194-utrotad-noshrning-p-borneo-har-filmats

Källa: WWF