Mycket sevärd svensk naturfilm om allt som händer i en trädgård under ett år

tradgardens-hemligheterEn skildring av en trädgård under ett år. Det låter kanske inte så spännande, men makro-fotografen Hans Berggren har gjort en fantastiskt fin film om vad som kan ske i en villaträdgård under fyra årstider. ”Trädgårdens hemligheter” hävdar sig utan problem mot BBC:s bättre naturdokumentärer.

Ett år i en trädgård innebär för många framför allt att se snön tina bort, träden få gröna blad, flyttfåglarna anlända, blommorna slå ut och vissna, löven gulna och så kommer vintern igen.

Hans Berggren visar med imponerande filmsekvenser och ett varierat innehåll hur mycket som händer bortom det mest uppenbara. Han visar förvisso sidensvansarnas kamp om ett äpple, snokens jakt på grodor och annat som man kan upptäcka utan lupp, men framför allt är ”Trädgårdens hemligheter” en skildring av det som händer i den lilla världen. Trollsländans förvandling från larvstadiet, det fascinerande björndjuret, tuvmyrornas flykt, parasitstekelns äggläggning och mycket annat som de flesta av oss aldrig tänker på eller ser.

Det är vackert, intressant och oerhört välgjort. Svensk naturfilm när den är som bäst.

Se Trädgårdens hemligheter på SVT Play till och med den 30 juni.