Fortsatt goda chanser för norrsken

Norrsken söder om Norrtälje. Foto: Peder Winding

Norrsken söder om Norrtälje. Foto: Peder Winding

Uppdatering 11 september 2015:
I veckan har det setts Norrsken över halva landet och det ser ut att fortsätta vara lovande läge i helgen:
– Vi har drag i galoscherna, minst sagt. Jag kan inte minnas ett större, mäktigare och helt fantastiskt stort koronahål på solen som det som nu börjar göra sig hört. (…) Kortfattat råder alltså heads up från hela landet efter mörkrets inbrott, med kanske en 50/50-chans i söder till 100/100 i norr, skriver normalt sett pålitliga gruppen Norrsken.

Uppdatering 18 mars:
Natten till idag var det många runtom i Sverige som begav sig ut för att beskåda fantastiska upplevelser i form av riktigt kraftiga norrsken. Rapporter kom den här gången inte bara från Norrland, utan även från Stockholm och hela vägen ner till Smygehuk! Ända ner på kontinenten noterades norrsken – den sydligaste rapporten kom från Paris, vilket är klart anmärkningsvärt. Norrskensaktiviteten under natten anses av entusiaster vara den högsta på sex-sju år. Ett plasmamoln, utskickat från ett utbrott på solen i lördags, dammade in i oss igår förmiddag vilket ledde till de omfattande norrskenen.

Missade du norrskenet igår? Chanserna för riktigt lika häftigt norrsken under kvällen och natten som kommer är inte stora – däremot ser det enligt prognoserna ut att kunna bli synligt norrsken ner till Mälardalen, eventuellt lite längre ner. Fotografiskt norrsken, det vill säga norrsken som endast syns när man fotograferar med långa slutartider men inte för blotta ögat, borde kunna vara möjligt i hela Sverige. Kanske kommer en ny våg av hyfsad aktivitet under fredagskvällen och natten mot lördagen – perfekt som kvällsnöje efter den ordentliga solförmörkelse som sker under fredagsmorgonen.

Kolla in en bildkavalkad från nattens norrsken här
Missa inte att följa den aktuella utvecklingen för norrsken på Facebooksidan Norrsken

2015-03-17
Just nu är solen mycket aktiv och det pågår en så kallad geomagnetisk storm med styrkan 4 på den 5-gradiga skalan. Det finns således mycket goda möjligheter att se norrsken – inte bara i norra Sverige utan ända ner i söder. I skrivande stund ser stormen ut att hålla i sig och chansen för norrsken sträcker sig ända ner på kontinenten!

Den geomagnetiska stormen som pågår är den hittills kraftigaste under den nuvarande solcykeln – solcykel 24 – en cykel som startade under 2009. Prognosen talar för norrsken med närmare hundraprocentig chans i hela landet.

Strax efter klockan 19 har det rapporterats norrsken från bland annat Norrland och Gotland.

Källor:
Facebooksidan Norrsken
Aurora Forecast – Geophysical Institute (prognos för idag, 2015-03-17)

Artikeln uppdateras fortlöpande!