Minimonster i naturen utsedd till bästa fackbok för barn och ungdomar

Idag utannonserade Svensk biblioteksförening att Hanna och John Hallméns bok ”Minimonster i naturen” har tilldelats Carl von Linné-plaketten 2015 och därmed utsetts till fjolårets bästa fackbok för barn eller ungdomar. 

Omslaget till "Minimonster i naturen" av Hanna och John Hallmén

Omslaget till ”Minimonster i naturen” av Hanna och John Hallmén

Minimonster i naturen” och uppföljaren ”Livet som minimonster” är skrivna av Hanna Hallmén, fotograferade av den prisbelönta naturfotografen John Hallmén och deras son Bruno har huvudrollen som upptäckaren av minimonsterna. Här är vårt reportage om den krypälskande familjen.

Carl von Linné-plaketten har delats ut årligen av Svensk biblioteksförening sedan 1998 och ges till ”den eller de som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar”. I juryn sitter sex personer som är ”bibliotekarier och experter på läsningens praktik”.

Deras motivering lyder:
Spyflugor, fjärilar och spindlar har vi alla sett men ändå inte. I John och Hanna Hallméns bok ”Minimonster i naturen” möter du några av våra allra vanligaste insekter ur ett helt nytt perspektiv. De superförstorade och detaljrika bilderna skapar nyfikenhet, förståelse och fascination både hos ung som gammal. Vem har tidigare sett fjärilens sugsnabel, biets tunga eller myrans käke?

Författarens sexåriga son Bruno vägleder oss genom boken och naturen. Under berättelsens gång upptäcker han olika kryp och deras speciella kännetecken och karaktär. Barnperspektivet är genomfört fullt ut i denna berättelse där den stilsäkra och informativa texten medverkar till en både lättillgänglig och unik faktabok.

Källa: Biblioteksföreningen