
Nu har faunapassagen/ekodukten fått ett jordlager. Senare ska den förses med växtlighet.
Milstolpe för världens största ekodukt
De kallas för faunapassager eller ekodukter – broar över (eller under) stora vägar som skapar viktiga gröna korridorer för djurlivet. De minskar dessutom risken för trafikolyckor och sparar både liv och pengar.
2026 är det tänkt att den ska vara klar – den över 70 meter långa och 50 meter breda faunapassagen över motorväg 101, som kommer bli världens största. Då förbinds två delar av Santa Monica-bergen och skapar möjligheter för djurlivet att röra sig friare i området. De kan passera utan risk förbi de 300 000 bilar som varje dag passerar området.
– Tjugo års forskning visar att den största utmaningen för bevarandet av djurlivet i Santa Monicas berg är isolering på grund av vägar och bebyggelse. Detta framåtblickande projekt kommer att bidra till att bryta isoleringen och återskapa naturliga habitat, säger David Szymanski på National Park Service – Santa Monica Mountains National Recreation Area.

En skiss över hur faunapassagen kommer se ut när den är klar.
Efter jord kommer växter
Det senaste steget är att bron fyllts med jord och stenpartier som ska gynna den biologiska mångfalden. Härnäst kommer det planteras över 5 000 inhemska växter
– Ni kommer att få se en ekologisk omvandling. Och att en del av den kommer att ske över en av de mest trafikerade motorvägarna i världen – det är för mig ett så hoppfullt uttryck för vad som är möjligt, säger Beth Pratt, National Wildlife Federations regionala chef i Kalifornien.
Sammanlagt ska över 48 000 kvadratmeter planteras med 50 000 inhemska växter på och runt bron. Jorden kommer bland annat förses med lokala mykorrhizasvampar, bakterier och mikroorganismer för att efterlikna områdets jordmån. Därefter planteras bland annat mjölkört, som monarkfjärilen är beroende av, och andra växter i jorden. Bron kommer förses med 3,6 meter höga väggar, försedda med växtlighet, för att minska bullret och dessutom minska ljusföroreningarna från gatulamporna.

Ekodukten har nu fyllts med jord.
Minskar effektivt trafikolyckorna
Projektet har finansierats både av offentliga och privata medel. Stora insamlingar har anordnats och sammanlagt kommer faunapassagen kosta 92 miljoner dollar. Men det är samtidigt en investering i områdets djurliv och kan i längden bli en besparing när antalet viltolyckor förväntas minska kraftigt.
Rob Ament, ansvarig för vägekologi vid Western Transportation Institute (WTI) på Montana State University, berättade för National Geographic att ekodukter kan minska kollisionerna med 85-95 procent. Det är därför de blir allt populärare världen över.

De olika jordlagren på bron över motorvägen 101 i USA.
Även Trafikverket i Sverige anser att ekodukter är effektiva och eftersträvansvärt. De kom fram till att trafikolyckorna på landets vägar skulle kunna halveras de kommande tio åren genom att komplettera stängsel runt vägarna med att bygga 30 ekodukter, 300 faunaportar/faunabroar och 300 viltvarningssystem för väg och järnväg. Det skulle kosta tolv miljarder kronor, men budgeten saknas.
En ekodukt som byggts i Sverige finns i Skåne och har visat sig vara väldigt omtyckt av djurlivet.
Drönarfilm överfaunapassagen
Källor: Annenberg foundation, 101wildlifecrossing.org och The Guardian