Gå till innehållet

Miljontals fåglar dammsugs ihjäl under olivskörden

Olivodling. Foto: Zeynel CebeciOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

När oliver skördas runt Medelhavet används maskiner som påminner om dammsugare för att suga in frukterna på stora odlingar. I dessa odlingar brukar även många fåglar rasta. En ny studie har kommit fram till att miljontals fåglar dödas varje år av dessa dammsugare.

Stora mängder småfåglar övervintrar i södra Europa. Bland annat många av arterna som senare under våren anländer här i Sverige.

Många av dessa småfåglar tar nattkvist i olivodlingar. Eftersom olivdammsugarna arbetar på nätterna från oktober till januari (kylan bevarar olivernas arom bättre) tror forskare att fåglarna tappar orienteringen av maskinernas starka ljus och höga läten och därmed inte kommer undan. De sugs in i maskinerna tillsammans med oliverna och dör (se bild i studien). I Andalusien i Spanien har minst 2,6 miljoner fåglar om året dött i skörden. Nu har dock metoden att dammsuga träden på nätterna stoppats i regionen, men i andra länder fortsätter den.

LÄS ÄVEN: • Olivträdens ”ebola” sprider sig i Europa

I Portugal dör nästan 100 000 fåglar varje vinter enligt den nya studien. Metoden att dammsuga olivträd används även i Frankrike och Italien. I snitt dör 6,4 fåglar per hektar som använder den här intensiva olivproduktionen, enligt studien. Forskarna har bara undersökt 25 områden och ytterligare forskning krävs, men det är ingen tvekan om att många miljoner småfåglar dör varje år i olivodlingarna.

LÄS ÄVEN: • Stor granskning av illegal fågeljakt runt Medelhavet

Bland de drabbade fåglarna kan nämnas svarthättor, gransångare, sädesärlor, hämplingar, rödvingetrastar, forsärlor, lövsångare, dubbeltrastar, gulärlor och taltrastar.

Källor: Birdguides, studien (pdf) och Expresso

Mer att läsa