Miljöbudgetslakten – rejält eftersatta skötselbehov i naturreservat
Det regeringen lanserade som en satsning var oförändrad situation och budgeten motsvarar enbart 6 procent av det konstaterade behovet.

Slitage i natur. Överst till höger: Kristina Ljungros, Friluftsfrämjandet, under till höger: Maria Ros Hjelm, Svenska Turistföreningen (STF).
Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen har tagit fram beräkningar för anslaget för friluftsliv och friluftsinfrastruktur i statliga naturreservat och nationalparker. De kom fram till att anslagen minskat med hela 59 procent sedan samarbetet mellan regeringen och SD inleddes. Regeringens ”budgetsatsning” på svenska naturreservat med 100 miljoner kronor i år visade sig också motsvara en bibehållen anslagsnivå från perioden 2022-2024.
6 procent av behovet
Dessa 100 miljoner kan också jämföras med att Miljömålsberedningen anser att skötselbehoven är mycket eftersatta och därför föreslagit att hela 1,6 miljarder kronor årligen tillförs för att Sverige ska klara av skötseln av sin mest värdefulla natur. Den nuvarande budgeten är alltså enbart ungefär 6 procent av det konstaterade behovet.
– Sveriges vackra natur är invånarnas viktigaste arena för motion och välbefinnande. Det är därför ett glädjande besked att samtliga partier inom Miljömålsberedningen är överens om att det behövs ett kraftigt tillskott för skötseln av värdefull natur. Ska vi få ut fler människor i naturen och stärka folkhälsan, måste vi behålla natur- och upplevelsevärdena, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.
Byggs upp underhållsskuld
Även Riksrevisionens granskning ”Förvaltningen av skyddad natur” konstaterar att länsstyrelserna i dag har en så dålig budget att det byggs upp en underhållsskuld när det gäller skötsel av värdefull natur och populära friluftsområden.
– Gapet mellan de stora behoven och regeringens anslag måste minska. Det är alla de som vill ut i den svenska naturen som drabbas om vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser i svenska nationalparker och naturreservat tillåts förfalla, säger Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen.
De konstaterat effektiva LONA-bidragen stoppas
De viktiga lokala naturvårdsprojekten (LONA), som finansierar mycket av kommunernas och länsstyrelsernas satsningar på natur har minskat med 52 miljoner kronor sedan 2022 (en minskning med 74 procent). Det innebär att inga nya LONA-projekt kan finansieras i år, trots att dessa LONA-bidrag visades i en extern utvärdering gynna friluftslivet ”i hög grad” och ”varit avgörande” för att även mindre kommuner ska bedriva naturvård och utveckla friluftslivet.
Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet konstaterar också att friluftsliv och naturturism bidrar med 191 miljarder kronor årligen till svensk ekonomi och sysselsätter 167 000 personer.