Gå till innehållet

Militanta aktivister ockuperar populärt naturreservat

En grupp beväpnade aktivister har sedan en vecka tillbaka ockuperat statliga byggnader i det populära naturreservatet Malheur i delstaten Oregon i USA. Området beskrivs som en av USA:s bästa fågellokaler och naturvänner i USA är upprörda över de beväpnade männens protester.

Bakgrunden till ockupationen är att två ranchägare dömts till fängelsestraff sedan de anlagt bränder som spridit sig i naturreservat. Det anordnades fredliga demonstrationer den 2 januari mot att straffen var för hårda, men en grupp tillresta aktivister nöjde sig inte med det. Beväpnade ockuperade de flera statliga byggnader i fågelreservatet och säger sig ha gjort en markering mot att staten äger så mycket mark och att reglerna kring markanvändningen är för hårda.

Ockupationen har nu blivit en het fråga i USA med en ganska hårt polariserad debatt. Det har höjts röster för att ockupanterna ska klassas som terrorister och att deras aktion ska stoppas med vapenmakt.

På andra sidan i frågan står de som inte vill att det ska råda så hårda regler i USA:s naturreservat. En liknande historia utspelade sig i Nevada där ranchägaren Cliven Bundy fick stor uppmärksamhet sedan han under vapenhot och med hjälp av tillresta, beväpnade aktivister jagat bort myndigheterna som försökte stoppa Bundys boskap från att beta på statens mark. Cliven Bundy vägrade betala för betet och i det fallet gav myndigheterna till slut upp och lät honom få sin vilja igenom. Nu hoppas de militanta aktivisterna att samma sak ska ske i naturreservatet Malheur.

Det finns en oro för att aktivisterna, som i stort sett saknar lokalt stöd för sin aktion, ska bli martyrer och starta nya liknande aktioner om deras ockupation stoppas med vapenmakt.

Jeff Gordon, ordförande för American Birding Association, är förfärad:
– En liten grupp beväpnade extremister ockuperar den här fantastiska platsen och håller den gisslan för sin egen politiska agenda. Malheur kan inte ges tillbaka till “folket”. Vi äger det redan – allihopa, inte bara ett fåtal. Fågelskådare sluter upp bakom den lokala sheriffen David Ward och invånarna i Harney County, och önskar en fredlig återgång till lag och ordning i reservatet.

Även de inhemska amerikaner i stammen Burns Paiute har kritiserat de militanta aktivisternas agerande, inte minst eftersom extremisternas krav om att marken ska återlämnas till de ursprungliga ägarna snarare borde gälla de inhemska amerikanerna än ranchägarna.

Stammens talesperson, Charlotte Rodrique, menar att de haft ett välfungerande samarbete med folk som jobbar i reservatet de senaste 25 åren och att aktionen tillåts på grund av aktivisternas bakgrund.
– Om jag, som inhemsk amerikan, en färgad person, skulle gå dit och göra samma sak skulle de slagit mig i huvudet med en batong och släpat ut mig, men eftersom det är vita människor, upplever jag att de behandlas annorlunda.

Källor: NPR och Sveriges Radio

Mer att läsa