”Megareservat” skyddar hav i Latinamerika

Flerhornig hammarhaj. Foto: Barry Peters – 637943300305, CC BY 2.0

Colombia, Costa Rica, Ecuador och Panama har tillsammans beslutat att skapa ett stort marint reservat i Stilla havet, som motsvarar en yta större än Sverige.

De fyra nationerna utannonserade nyligen sina planer på det stora klimattoppmötet COP26. Eastern Tropical Pacific Marine Corridor (CMAR) blir ett över 500 000 kvadratkilometer stort område där fiske förbjuds för att gynna ett av världens mest artrika platser där bland annat många flyttande valar, havssköldpaddor, hajar och rockor passerar. Beslutet har fattats efter dialog länderna emellan och tillsammans med fiskenäringen.

För Colombia innebär det att landets skyddade yta till havs mer än fördubblas – från 120 000 kvadratkilometer till sammanlagt 280 000 kvadratkilometer.

Ecuadors president Guillermo Lasso, som utannonserade en utökning av reservatet runt Galápagosöarna med 60 000 kvadratkilometer, kommenterade beslutet så här till The Guardian:

– Världens ledare här har sagt att det behövs handling, inte ord. Det här är konkret agerande från Ecuador som går bortom alla ord som vi kan säga här.

LÄS ÄVEN:
• Nytt marint reservat utanför Påskön – stort som Sverige och Norge tillsammans
• Kanada utannonserar sitt största marina reservat
• Nytt stort reservat bildat vid Galápagosöarna för att skydda hajar
Nya Zeeland utannonserar enormt marint reservat

Källor: The Guardian