Gå till innehållet

Olaglig regnskogsskövling kopplas till RSPO-palmolja, McDonald’s och Pepsi

Olaglig avverkning av regnskog på Sumatra. Foto: ADPartners via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Olaglig avverkning av regnskog på Sumatra. Foto: ADPartners via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Flera stora företag som McDonalds, PepsiCo och Nestle riskerar att bidra till olaglig skövling av unik regnskog på ön Sumatra när de använder indonesisk palmolja som inte är tillräckligt spårbar. Detta enligt en rapport från Rainforest Action Network (RAN). Den olagliga skövlingen sker i det som kallas för The Leuser Ecosystem, ett av världens rikaste ekosystem och det enda stället på jorden där elefanter, tigrar, orangutanger och noshörningar lever i samma skog.

Palmoljeproducenten PT. Agra Bumi Niaga (PT. ABN) skövlar skogen för palmoljeodlingar och levererar palmoljan till företaget PT. Koperasi Prima Jasa (KPJ). De bearbetar oljan och säljer den vidare till Wilmar International. Wilmar skeppar ut palmoljan till globala storkunder som PepsiCo, Nestlé och McDonalds som gör snacks och annat där palmolja ingår.

Hundratals hektar regnskog har redan avverkats de senaste sex månaderna, enligt Rainforest Action Network. Det är ett tydligt brott mot det moratorium som Indonesiens president införde i april 2016. Förutom att natur med unika naturvärden förstörs så hotas också miljoner människor i Acehområdet som är beroende av skogen för sitt livsuppehälle och för sitt vatten.

Leuser Ecosystem på Sumatra täcker 2,6 miljoner hektar och hyser världens största bestånd av sumatraelefant, sumatratiger, sumatranoshörning och sumatraorangutang och minst 105 olika däggdjursarter, 382 fågelarter och 95 olika arter av reptiler och groddjur inom samma ekosystem. Våtmarkerna och skogen lagrar stora mängder kol som frigörs vid exploateringen. Det borde därför finnas ett starkt globalt intresse för att skydda området, menar RAN.

Skriv under namninsamlingen här för att skydda regnskogen: http://www.ran.org/saverainforests

Källa: Rainforest Action Network

Mer att läsa