McDonald’s och Anticimex använde illegala limbrädor för att döda fåglar

Gråsparvar som fastnat på en limbricka hos McDonalds i Norge. Foto: Tina Elise Barsgård

Gråsparvar som fastnat på en limbricka hos McDonalds i Norge. Foto: Tina Elise Barsgård

Nyligen upptäckte gäster på en McDonald’s i Kristiansand i Norge att flera gråsparvar fastnat på en limbricka som restaurangen lagt ut vid ingången. Fångstmetoden är olaglig och nu har McDoland’s och Anticimex, tack vare uppmärksamma gäster, fått internationell uppmärksamhet i media.

Tina Elise Barsgård och hennes kusin besökte restaurangen och upptäckte då de fastklistrade, levande gråsparvarna. Brödsmulor hade lagts ut på limbrädan för att locka till sig fåglarna som nu satt fast helt i klistret.

Tina Elise Barsgård tog bilden här ovan och publicerade den på Facebook med en uppmaning om att bojkotta restaurangen. Bilden spreds snabbt i sociala medier i Norge och media började skriva om händelsen.

När Natursidan får tag på Tina Elise Barsgård för att fråga om vi får publicera hennes bild berättar hon att hon intervjuats av ett tiotal medier från Norge men även internationella tidningar som The Sun från Storbritannien. Historien har spridit sig snabbt.

Tina Elise Barsgård och hennes kusin tog med sig limbrädan till en djurklinik för att se om de kunde rädda fåglarna, men de var så skadade att de behövde avlivas. När de kom tillbaka till Mc Donald’s hade restaurangen satt upp en ny limbricka.

Enligt restaurangchefen Alf Olav Øye har de anlitat Anticimex och ”förutsätter att de använder tillåtna metoder”. På Anticimex tar de på sig ansvaret och menar att McDonald’s är oskyldiga.

Det är inte tillåtet att använda limfällor för att fånga och döda fåglar i varken Sverige eller Norge. Trots det har det upptäckts fall även i Sverige.

Källa: FVN.no