Gå till innehållet

McDonald’s lovar sluta bidra till avskogning

Illegal avverkning på Madagaskar. Foto: Erik Patel via Wikimedia

Illegal avverkning på Madagaskar. Foto: Erik Patel via Wikimedia

I en ny åttapunktsplan lovar McDonald´s nu att se till att inga led i produktionskedjan bidrar till avskogning av viktiga skogsområden. Snabbmatsjätten har rådgivits till beslutet av Världsnaturfonden, som nu tror att de kan influera andra matkedjor.

– McDonald’s tar med sig sin storlek till debatten om hållbara källor. Deras räckvidd är stor, de är globala och de jobbar nära leverantörer så det här kan enbart hjälpa, säger David McLaughlin, chef för jordbruk på Världsnaturfonden.

Världens största snabbmatskedjas beslut kommer påverka 3100 leverantörer och ett nätverk av indirekta leverantörer av nötkött, kyckling, kaffe, palmolja och fiberbaserade förpackningar. Företaget kommer att avsluta samarbeten med leverantörer som inte lever upp till deras nya krav. Omställningen sätts igång omedelbart, men McDonald’s säger att det kan ta 5-15 år innan de når målet med noll avskogning.

I april fick McDonald’s bland de sämsta betygen i Union of Concerned Scientists (UCS) genomgång av palmoljehänsyn hos livsmedelsföretag.

Läs mer:
Våra artiklar om palmolja.
Våra artiklar om skogsbruk.

Källa: The Guardian

Mer att läsa