Mätta uggleungar låter hungriga syskon äta först

Tornuggla. Foto: Airwolfhound via Flickr https://www.flickr.com/photos/24874528@N04/

Tornuggla. Foto: Airwolfhound via Flickr 

Det finns många berättelser om hur hårt livet kan vara för fågelungar som inte är lika storväxta som sina syskon. Men tornugglans ungar kommunicerar med varandra och ungar som är mätta låter sina hungriga syskon käka först.

Tornuggleungarna serveras ofta små gnagare och hela bytet ges då till en enda unge. Ungarna brukar då ställa sig på led ordnat efter hunger istället för att slåss om maten. På så sätt minskas risken att uggleungarna skadas i bråk och chansen ökar att fler överlever.

Forskarna spelade först in ungarna i boet. De testade sedan att spela upp läten från hungriga ungar och märkte då att ungarna i boet lät bli att börja äta av maten. Troligen väntade de helt enkelt på att deras osynliga syskon skulle bli klar med måltiden.

– Det här är intressant eftersom tornugglor inte är så sociala och inte heller visar upp några anmärkningsvärda kognitiva förmågor, säger rapportens huvudförfattare Amélie Dreiss till Audubon.

Beteendet ska dock nödvändigtvis inte tolkas som någon form av omtanke. Att turas om med att få mat minskar risken för att bli bestulen på mat och minskar dessutom de energikrävande bråken i boet.

Källa: Audubon