Mannen som misstänks ha förstört jakttorn frias i hovrätten

Han misstänktes ha förstört över 120 jakttorn och flera fågelnät, men i tingsrätten ansågs det bara klarlagt att mannen förstört 16 av jakttornen. Han dömdes till tre månaders fängelse och böter på 11 400 kronor. Nu har 54-åringen friats i hovrätten eftersom det inte anses ställt utom rimligt tvivel att han är skyldig.

Under en husrannsakan hos mannen kunde polisen hitta kartor, sågar, yxor och dessutom bilder på förstörda jakttorn. Själv nekade han till brotten och menar att han dokumenterade människans påverkan på naturen.

LÄS ÄVEN: • 121 jakttorn nedsågade och 18 fågelfångstnät uppbrända.

Mannen dök aldrig upp till de första fyra rättegångarna i tingsrätten, sedan greps han av polis. I Östersunds tingsrätt dömdes han till tre månaders fängelse för 16 fall av saboterade jakttorn i länet. Men nu har alltså hovrätten gått på mannens linje och friat honom från åtalet. De anser inte att det är bortom rimligt tvivel att han är skyldig.

54-åringen får därmed begärd ersättning för boende på vandrarhem, bilresa och rättegångskostnader.

– Jag har ingen respekt för människor som dödar. Det spelar ingen roll om det är en fågel eller en fisk, det gäller inte någon speciell utan alla ska få leva. Älgtornen är farliga för människor, om de klättrar upp på dem kan de ramla ner. Barn också. Risken finns att de skjuter från dem och träffar en bil, sa mannen när han greps av polisen och frågades om varför han inte gillar älgtorn enligt SVT Jämtland.

Förutom jakttornen misstänks mannen även ha bränt upp 18 fågelfångstnät för Ånnsjöns fågelstation.

Källa: P4 Jämtland