Gå till innehållet

Många fördelar med rewilding i skogar

Bättre för klimatet, den biologiska mångfalden och ger både ekonomiska och sociala fördelar.

Endast en fjärdedel av världens skogar är fortfarande intakta. Resten av världens skogar har mer eller mindre tydliga spår av mänsklighetens brukande. 

Skogsbruket är en belastning för klimat och biologisk mångfald

Skogsbruket som mänskligheten ägnar sig åt medför stora utsläpp. Enligt en tidigare studie, publicerad i Nature kan skogsavverkningar medföra utsläpp på 3,5-4,2 gigaton koldioxidekvivalenter per år mellan 2010 och 2050. De planterade skogarna som ersätter naturskogar har inte alls samma förmåga att fungera som långsiktiga kolsänkor som naturskogarna. I Europa orsakar till och med de brukade skogar ökad uppvärmning snarare än att mildra den. Detta på grund av koldioxidutsläpp från virkesutvinning och förändringar i albedo (solreflektion) och den massiva omvandlingen till monokulturella barrträdsplanteringar.

För att se hur situationen kan förbättras har forskare från bland annat Lunds universitet undersökt hur olika skogar utvecklas genom olika metoder fram till avverkning. De kom fram till att det finns stora och många fördelar med rewilding – det vill säga att främja naturlig återväxt i skogen och att återinföra nyckelarter.

– Vi utforskar begränsningarna med konventionella skogsbruksmetoder, såsom intensiv skötsel av monokulturella plantager där bara en trädart odlas. I stället presenterar studien ett skogsbruk inspirerat av rewilding som alternativ för att återställa ekologiska processer och förbättra skogslandskapens resiliens och hållbarhet globalt, säger Lanhui Wang, forskare i naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet.

Rewilding ger ökad kollagring och biologisk mångfald

Genom att använda rewilding i skötseln av skogarna så skulle det inte bli lika fokuserat på kortsiktiga ekonomiska vinster och förenklade skogsekosystem. I stället skulle koldioxidlagringen öka, liksom den biologiska mångfalden och dessutom ge både ekonomiska och sociala fördelar. Rewilding kan dessutom kombineras med selektiv avverkning av enskilda träd och med naturturism för att ge intäkter.

– Genom att gå från produktivitetscentrerade metoder till ekologisk hållbarhet kan samhället uppnå varaktiga miljömässiga, ekonomiska och sociala fördelar. Vår studie hjälper samhällen och beslutsfattare att ta informerade beslut för en hållbar framtid, säger Lanhui Wang.

Forskarna poängterar också att stora växtätare spelar en central roll i skogslandskapet genom att ”underlätta näringscykeln, sprida växtfrön och skapa och upprätthålla öppna livsmiljöer som är gynnsamma för andra arter genom fysiska störningar”. Med andra ord förhindrar de igenväxning och skapar mer varierade skogar. Det gör också att skogarna blir mer motståndskraft mot miljöförändringar, som kommer bli allt vanligare.

I studien har forskarna även tagit fram en praktisk vägledning, som kan fungera som en guide till ett mer hållbart skogsbruk. Förutom Lunds universitet har även Chinese Academy of Sciences, University of Copenhagen, University of Augsburg och Aarhus University varit inblandade i studien.

Källor: One Earth och Lunds universitet

Läs mer

Mer att läsa