Gå till innehållet

Malta återupptar jakten på hotad turturduva

2022 stoppades Maltas jakt på den hårt utsatta turturduvan i sista stund. Nu har en maltesisk domstol gett klartecken till vårjakt, trots fågelföreningars protester.

Antalet turturduvor i Europa har sedan 1980 minskat med hela 80 procent, men trots det har jakten i länder som Italien och Malta fortsatt. I fjol lyckades Birdlife Malta vinna en liten seger i kampen mot jakten när jakten stoppades i domstol, men i år valde domstolen att gå på jägarnas linje.

Domaren Giovanni Grixti gav klartecken både för jakt på turturduva och vaktel med hänvisning till en rapport från Wild Birds Regulations Unit (WBRU) som menar att turturduvan i ett snävt, utvalt tidsintervall har en “stabil” populationsutveckling. Men beslutet får hård kritik från Birdlife Malta som påpekar att rapporten “passande nog enbart använt data till år 2018. Data till år 2021 visar på en fortsatt minskning av populationen och att turturduvan aldrig varit i en värre sits”.

– Samtidigt tillät inte domstolen att vi tog in vetenskapliga expertvittnen och vetenskapliga uppgifter som skulle ha motverkat WBRU:s ståndpunkt. Vår kamp att få Malta att följa EU:s fågeldirektiv och att stoppa vårjakten blir nu starkare än någonsin. Vårt andra rättsfall mot vårjaktsäsongen 2022 får nu också större relevans, och i detta fall kommer vi att kunna presentera vittnen och de senaste vetenskapliga uppgifterna, skriver Birdlife Malta.

Läs även

• Turturduvan i kris – EU kräver insatser mot jakt och jordbruk
• Tusentals hotade duvor skjutna på Malta senaste veckan
• Italien tillåter jakt på miljontals hotade turturduvor

Källor: Times of Malta och Birdlife Malta

Mer att läsa