Maffia som avverkar skog olagligt har gripits i Peru

En av världens största örna, harpyjan, är beroende av de träd som huggits illegalt i Perus Amazonas. Foto:  Carlos Henrique via Flickr

En av världens största örnar, harpyjan, är beroende av de träd som huggits illegalt i Perus Amazonas. Foto: Carlos Henrique via Flickr

Delar av en kriminell ”skogsavverkningsmaffia” har gripits i Perus Amazonas. Det är åklagarmyndigheten i regionen Ucuyali som tillsammans med en specialiserad miljöpolisstyrka har arresterat 19 maffiamedlemmar som huggit ned regnskog olagligt. Det är första gången som Peru använder lagen för att bekämpa den kriminella organiserade handeln med timmer. 80 procent av Perus exporterade timmer kommer från illegal skogsavverkning, enligt Världsbanken.

Bland de arresterade finns två poliser och två tjänstemän från Ucuyalis ”Dirección General de Fauna y Flora Silvestre”. Nästan 70 000 peruanska Sol (över 160 000 kronor) beslagtogs, samt två lastbilar och en trailer med illegalt avverkad timmer.

César Fourment, som är kommissionsmedlem i Rådet mot illegal skogsavverkning i Peru menar att de gripna är del av en ”maffia för illegal avverkning av skog.” Det illegala timret transporteras främst till Kina, Mexiko och USA. Vapen och dokumentation som avslöjar vidden av handeln beslagtogs också.

Åklagare har beräknat att 300 kubikmeter illegalt timmer har exporterats per månad under sex års tid. Den kriminella gruppen har främst avverkat trädarten shihuahuaco (Dipteryx micrantha), ett träd som utgör hem för papegojor, tukaner och örnen harpyja.

Mellan 2009 och 2013 avverkades det träd till ett värde av över 109 miljoner dollar, enligt den peruanska nyhetssajten 20 Minutos.

Källa: Mongabay