Gå till innehållet

Lyckad naturvårdsinsats: Tre gånger fler tigrar i thailändskt naturreservat

Indokinesisk tiger. Foto:H. Zell - Eget arbete, CC BY-SA 3.0

Indokinesisk tiger. Foto:H. Zell, CC BY-SA 3.0

Antalet indokinesiska tigrar i reservatet Huai Kha Khaeng i Thailand har nästan tredubblats från 35 till 90 individer. Den positiva utvecklingen är en följd av tio års arbete med att stoppa tjuvjakten i området.

Den indokinesiska tigern är en underart till tigern. År 2010 beräknades det bara finnas 350 individer kvar i livet i Laos, Vietnam, Kambodja, Burma och Thailand.

Den klara förbättringen för de tigrar som lever i reservatet Huai Kha Khaeng i Thailand sägs bero på att det nu patrullerar beväpnade parkvakter i området för att skydda tigrarna och deras bytesdjur. Det har inte bara lett till att färre tigrar skjutits, de har också fått ett större utbud av bytesdjur.

Det är dock fortfarande en tuff situation för tigrarna i den här delen av världen. Det här reservatet är det enda i hela sydösta Asien där tigerpopulationen ökar och det tjuvskjuts fortfarande individer – även i reservatet. Dessutom hamnar många tigrar i turistindustrin (läs mer här) och allt fler svenskar köper souvenirer av hotade djur (läs mer här).

Källa: Scientific America

Mer att läsa