Lyckad insats: Amurtiger får ungar i ryskt reservat för första gången på 40 år

Sibirisk tiger på Nordens Ark. Foto: Marie Mattsson

Sibirisk tiger på Nordens Ark. Foto: Marie Mattsson

En föräldralös sibirisk tiger, som räddades och växte upp i fångenskap och släpptes ut i ett naturreservat 2013, har nu fött två ungar. Ryska naturvårdare säger att födseln är mycket förvånande eftersom det inte har funnits några tigrar i området på 40 år. 

Det är första gången som en sibirisk tiger har släppts ut i det fria och sedan blivit mor. Framgången inger hopp om de sibiriska tigrarnas, eller amurtigrarna som de också kallas, överlevnad. I dagsläget finns det bara 500 individer kvar i Ryssland, på grund av tjuvjakt och skogsavverkning och amurtigern (Panthera tigris altaica), som är en av världens största kattdjur, klassificeras som ”hotad” av den internationella naturvårdsorganisationen IUCN.

Tigerhonan som heter Zolushka (Askungen på ryska), hittades i februari 2012 som en utsvulten fyra månaders unge. Hennes mamma tros ha blivit dödad av tjuvjägare. Ungen vårdades tills den blev frisk i Alekseyevka Rehabilitation Centre, toppen på hennes svans fick dock amputeras efter en förfrysningsskada.

Zolushka hölls på avstånd från människor för att inte anpassas till dem. Hon lärde sig långsamt att jaga och vid 20 månaders ålder – den ålder då ungarna brukar lämna föräldrarna, släpptes hon ut i naturreservatet Bastak. Det är på 420 kvadratkilometer och ligger i Pri-Amur regionen, långt österut i Ryssland.

Zolushka fick ett halsband med sändare och har följts av parkvakterna och med rörelsekänsliga kameror. Hon började snabbt att jaga grävlingar, vildsvin och kronhjort.

Att hon nu har fått ungar är förvånansvärt eftersom alla tigrarna försvann från skogarna i Bastak redan för 40 år sedan. Men en ensam hanne dök upp som hade vandrat nästan 200 km. Han kom från de nordligaste delarna av det område där nuvarande tigerstam finns i Ryssland. Aleksandr Yuryevich Kalinin, chef för Bastakreservatet,  säger att detta bevisar att det fortfarande finns rätt habitat för tigrar i reservatet.

Masha Vorontsova, chef för International Fund for Animal Welfare (IFAW) i Ryssland och som har varit delaktig i projektet säger:
– Det här är precis det vi har hoppats på sedan Zolushka släpptes ut i det fria 2013.  Det bevisar att hon är helt anpassad för livet i det fria och kan både jaga och föröka sig med framgång och nu föda upp en ny generation av amurtigrar.

De ryska naturvårdarna hoppas att detta blir början på en återhämtning och expansion av den sista kvarvarande amurtigerstammen. Under 2014 släppte IFAW med samarbetspartners ut fem stycken amurtigrar i det fria, den största siffran någonsin. Några av dessa tigrar har vandrat in i Kina där de har rapporterats döda getter och kycklingar.

Källor: Guardian, www.sciencedaily.com