Luftföroreningar tränger in igenom huden

https://www.flickr.com/photos/vtpoly/

Luftföroreningar i Henanprovinsen i Kina orskade av koleldning. Foto: V.T. Polywoda via Flickr

I tungt förorenade områden ska man helst inte inhalera luftburna gifter. Det är därför som människor håller sig inomhus när luftföroreningarna blir svåra i Kina och en anledning till varför folk har masker för mun och näsa i Tokyo. Ny forskning visar nu att luftburna föroreningar, så kallade ftalater, absorberas av huden i lika stor mängd som vi andas in. ”Vi är som svampar som suger upp dessa kemikalier”, säger John Kissel från University of Washington, USA.

Ftalater är en grupp flyktiga kemikalier som används som mjukgörare i plast, eller för utspädning av olika material. De finns i all sorts kosmetika, parfymer och i rengöringsmedel som vi använder i hemmet och utvinns ur oljor. Det produceras flera miljoner ton ftalater årligen.

De senaste 50 åren har ftalater även använts i plast. En växande oro över vad exponering för dessa kemikalier, som finns i luften, i damm, i mat och i förpackningar, kan orsaka, har medfört att några av dem har förbjudits i Europa och USA. Tidigare forskning har visat att ftalater också finns i vårt blod, i bröstmjölk, i urinen och kan påverka hormonsystemet i våra kroppar. Astma och allergier tros också kunna vara kopplade till ftalater.

John Kissel och hans kollegor har använt sig av sex stycken friska manliga deltagare i sin forskning och exponerat dem för luftburna koncentrationer av två olika sorters ftalater: diethyl fthalate (DEP) och di (n-butyl) fthalate (DnBP). DEP används bl a i fuktgörande hudkräm, och DnBP används bl a i nagellack.

De sex volontärerna utsattes för kemikalierna i sex timmar i ett rum. Först med speciella andningshuvor som hindrade dem att andas in ftalaterna och sedan utan huvor veckan efter.

Experimentet visade bland annat att hudens absorbation av DEP var ungefär tio procent högre än den mängd som inandades. Hudens upptagning av DnBP var 82 procent av inandningen av ämnet. Ju äldre deltagaren var ju högre var hudens intag av både DEP och DnBP från luften. Intaget av DEP genom huden var fem gånger högre hos en 66 åring jämfört med en 27 åring, medan intaget av DnBP var sju gånger större, rapporterar forskarna.

Källa: Science Alert