Gå till innehållet

Lövplattmasken nu även spridd i Stockholm och på många andra håll

Den fruktade lövplattmasken, som kan ställa till med stor skada för odlingar i Sverige, hittas nu på allt fler håll i landet och anses nu "vanlig inom växthandeln".

Rapporterna om nya fynd i Sverige duggar tätt nu under våren när det importerats mängder av plantor från Europa och det visar sig att en del av dem innehåller den invasiva främmande arten. Den hittades först i Malmö i höstas och har sedan dess bland annat upptäckts på andra platser i Skåne, Västmanland, Ullared, Blekinge, Kronobergs län, Öland och på flera håll i Stockholmsområdet.

David Falk, miljöhandläggare på enheten för natur- och viltärenden på Länsstyrelsen Stockholm:

– Det stämmer – vi har fått in flera uppgifter om fynd senaste 2 veckorna. Totalt är det 3 olika aktörer som har skickat in information om fynd till oss och samtliga har hittat flera individer av lövplattmasken. Alla fynd har gjorts på leveranser av växter hos aktörer som är verksamma inom växt- och trädgårdshandeln, dvs. inte ute i naturen och inte i samband med planteringar.

”Vanlig inom växthandeln” – kan orsaka stor skada

Plattmasken har också visat sig kunna överleva vintern här i Sverige.

– Vi vill verkligen försöka förhindra att lövplattmasken kommer ut i naturen. Den är ett rovdjur som äter daggmask och andra arter som behövs för en levande och lucker mylla. Det kan orsaka stor skada inom jordbruket och på ekosystemet, säger Linda Karlsson på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Länsstyrelsen konstaterar att den nu är ”vanlig inom växthandeln” och rekommenderar att både plantskolor och konsumenter noga kontrollerar en växt innan den planteras.

Se upp för ägg och pyttesmå plattmaskar

Det finns andra plattmaskar i Sverige, men de blir bara 1-2 cm och är gråaktiga. Lövplattmasken Obama nungara är beige till mörkbrun och kan bli 5-8 cm lång. Den är också betydligt plattare än sniglar, som den kanske också kan förväxlas med. Tänk också på att jorden kan innehålla ägg och nykläckta, pyttesmå plattmaskar, som kan vara svåra att hitta så undersök hela växten noga.

Om du har oturen att hitta en lövplattmask på en växt behöver den åtminstone ställas ”i karantän” på en plats där inte lövplattmaskar kan sprida sig från. Fortsätta leta på växten dagligen. ”När du inte hittat fler plattmaskar på minst två dagar kan du plantera”, rekommenderar länsstyrelsen, men frågan är hur säker du är på att det inte finns något ägg kvar? Släng jorden i brännbart om du är osäker och se till att inte spilla ut den.

Så ska du göra om du hittar en lövplattmask

Om du hittar en lövplattmask måste du meddela inköpsstället så att de kan utföra åtgärder. Ta även en bild och rapportera ditt fynd på www.invasivaarter.nu

Avliva också alla lövplattmaskar du hittar genom att lägga dem i en burk och hälla kokande vatten över. Eller ställ in burken i frysen över natten. De ska inte klippas – då kan båda delarna överleva. Tänk dock på att lövplattmaskarnas slem kan vara irriterande för huden så ta inte i dem med dina bara händer.

Det kan också fungera att ställa ned växtens rotsystem och jorden i varmt vatten (38-39 grader) i 15 minuter. Släng absolut inte växter i komposten om du hittat lövplattmask på dem.

Risken att få med sig en lövplattmask minskar om du väljer svenska växter eller sådana som är odlade i Sverige. Eller varför inte själv samla fröer och odla vilda växter?

Källa: Länsstyrelsen

Mer att läsa