Ljus framtid för lodjur i Skåne

lodjursspår_pederwinding_20130304

Lodjursspår i Gästrikland. Foto: Peder Winding

Snön som föll i södra Sverige i början av februari har varit gynnsam för att kunna spåra lodjur. För första gången på sju år kan Länsstyrelsen i Skåne nu konstatera lodjursföryngringar och lodjur anses ha en ljus framtid i landskapet.

När man i början av februari var ute och spårade hittades stora, breda tassavtryck parallellt med betydligt mindre. Ett föräldradjur tillsammans med sin unge. Det är första gången sedan 2008 man kunnat konstatera en föryngring i Skåne och endast andra gången på minst 100 år.

En klart glädjande nyhet då lodjursstammen enligt Naturvårdsverket minskar så pass mycket att man kände sig tvungen att ställa in vinterns licensjakt, vilket Natursidan.se tidigare skrivit om. I de skånska skogarna kan lodjuren dock ha en framtid.

– Skåne skiljer sig från andra län genom att vi har enorma stammar av rådjur och hjort. Lodjuren har alltså mycket god tillgång på mat här och tillgången på kött i Skåne kan få skogarna att räcka till fler lodjur, säger Bertil Nilsson på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Källa: SVT Sydnytt och HD