Ljud från fartyg ett allvarligt problem för späckhuggare

Späckhuggare. Foto: Robert Pittman - NOAA

Späckhuggare. Foto: Robert Pittman – NOAA

Ljud från farkoster stör späckhuggare och delfiner mycket mer än man tidigare trott. Sedan tidigare är det känt att det låga ljudet av passerande skepp stör valar. Forskare i USA har nu dokumenterat att ljud i höga frekvenser stör späckhuggare så att de får svårt att kommunicera och att hitta mat.

Ljuden påverkar späckhuggarnas ekolod och därför får de svårt att lokalisera var födan finns. Många späckhuggare lever och söker sin föda just nära farlederna, enligt rapporten. Forskarna befarar att även delfiner och tumlare tar skada eftersom de också använder sig av höga frekvenser i sin kommunikation.

Undervattensmikrofoner användes för att mäta ljuden från 1 600 fartyg när de passerade genom Haro Strait i staten Washington. De fångade in ljud som skapats av tolv olika typer av farkoster, bland annat kryssningsfartyg, containerfartyg och militära farkoster som passerade cirka 20 gånger per dag. Snittljudet för alla fartyg var 173 decibel under vattnet, vilket motsvarar 111 decibel i luften, ungefär samma ljudstyrka som vid en högljudd rockkonsert.

Scott Veirs, en av forskarna, säger i en intervju i The Guardian att det borde vara lätt för fartygen att reducera ljudnivån.

– Militära farkoster är inte lika högljudda och den teknologin måste kunna överföras till den kommersiella flottan. Ett annat sätt att få ned ljudnivån är att tvinga fartygen att sakta ned farten till hälften, säger han.

Källa: PeerJ, Guardian