Gå till innehållet

Liten population hunddjur har återupptäckts i det vilda efter över 50 år

New Guinea Singing Dog, den tama släktingen till Highland Wild Dog. Foto: Asim Bharwani, CC BY 2.0.

Forskare har hittat en liten frisk population av en vildhund på Nya Guinea. Arten troddes vara utrotad i det vilda i över 50 år innan den återupptäcktes. Nu har man med hjälp av DNA-teknik konstaterats att det är en vild population.

Hundarna lever i ett av de mest avlägsna och ogästvänliga platserna på jorden och enligt DNA-analyser kan de vara de mest uråldriga och primitiva hunddjuren som finns.

– Upptäckten och bekräftelsen av dessa höglandsvildhundar för första gången på över ett halvt århundrade är inte bara spännande utan också en otrolig möjlighet för vetenskapen, säger en talesperson för organisationen New Guinea Highland Wild Dog Foundation (NGHWDF) som lyckades hitta hundarna.

Det var efter att det togs obekräftade bilder på hundarna 2005 och 2012 som forskarna bestämde sig för att försöka ta reda på om vildhundarna faktiskt fortfarande levde i vilt tillstånd. Med hjälp av kamerafällor som sattes upp i otillgänglig miljöer på uppåt 4000 meters höjd kunde de snart få bilder på vildhundarna. Forskarna kunde också se dem med egna ögon och ta DNA-prover från vildhundarnas bajs. Sammanlagt har minst 15 individer konstaterats.

Proverna visade att hundarna troligen är nära släkt med dingos i Australien och “New Guinea singing dogs” – tamvarianten av vildhundarna, men även att hundarna kom till ön Nya Guinea utan att människor var involverade.

New Guinea Highland Wild Dog Foundation har avtalat med lokala gruvbolag att skapa skyddade områden i hundarnas livsmiljöerna och forskarna är därför relativt hoppfulla inför hundarnas överlevnad.

Källa: Science Alert

Läs mer

Mer att läsa