Laxodling kollapsade – tusentals invasiva laxar utsläppta

Tusentals, kanske hundratusentals, odlade laxar har flytt från en odling och ut i Stilla Havet. I vilt tillstånd anses de vara en invasiv art och utgöra ett hot mot det inhemska beståndet av stillahavslax.

I en studie som publicerades tidigare i år menar tolv forskare att odlade laxar som rymt utgör det största hotet mot den vilda populationen. Det näst största hotet kommer från laxlöss, som också i stor utsträckning kommer från odlade individer.

– Dessa två faktorer påverkar populationerna i så hög utsträckning att de kan bli akut hotade eller utrotade och en stor risk för ytterligare minskning och förluster i framtiden, skriver de i sin sammanfattning.

Washington State Invasive Species Council anser att atlantlaxen är en invasiv art och rekommenderar att man undviker att köpa den. Men precis som i bland annat Norge och Sydamerika odlas det lax i industriell skala i USA och Kanada.

LÄS ÄVEN: • Ny studie: Odlad lax största hotet mot vild lax

I förra veckan kollapsade en odling och enligt ursprungsbefolkningen Lummi Nation kan hela odlingen på 300 000 atlantlaxar ha rymt ut i Stilla Havet. Företaget, Cooke Aquaculture, har inte bekräftat siffran, men medger att antalet är betydligt större än de 4 000 till 5 000 laxar som först påstods ha flytt.

– Stammen har inte fått någon bekräftelse på att läckan av atlantlax har stoppats så vi måste förutsätta att den invasiva fisken fortsätter att ta sig ut i dessa vatten och därmed hota lekområden för inhemska laxarter, säger Timothy Ballew II, ordförande i Lummi Indian Business Council, i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: • Världens laxodlingar allt mer infekterade av löss

Lummi Nation kommer fortsätta fiska i området för att försöka få bort så många atlantlaxar som möjligt.

Brian Cladoosby, ordförande för Swinomish Indian Tribal Community säger till Seattle Times att området nu är ”tjockt med atlantlax” och att det kommer orsaka problem.

LÄS ÄVEN: • Odlad lax innehåller höga halter av förbjudet bekämpningsmedel

– De här fiskarna är på väg mot varenda flod i Puget-sundet. Vi har sagt hela tiden att det inte är en fråga om det skulle hända utan när det skulle ske. Den vilda laxens populationer är redan hotad. Det är dags att stänga ner den här verksamheten.

Källor: CBC och  Seattle Times