Länsförsäkringar slutar sponsra katthem efter påtryckningar från jaktförespråkare

Katter på ett katthem. Foto: Georgette Tan https://www.flickr.com/photos/tarlia/

Katter på ett katthem. Foto: Georgette Tan 

I april slutade Granngården och Evidensia sponsra Djurskyddet Sveriges katthem efter påtryckningar från jägare. Nu har även länsförsäkringar slutat sponsra katthemmen.

Det är via kampanjer och påtryckningar i sociala medier som företagen Granngården, Evidensia och Länsförsäkringar bestämt sig för att avbryta samarbetet med Djurskyddet Sveriges och sponsringen av deras katthem.

Påtryckningarna från jägarna i sociala medier handlar om att Djurskyddet Sverige skulle vilja ”förbjuda all jakt”, men det föreningen kräver enligt sin hemsida är ”skonsamma jaktmetoder”, ”stopp för licensjakt på varg” och att ”Svenska Jägareförbundet fråntas det allmänna uppdraget och betraktas som det förbundet är – en intresseorganisation”.

Länsförsäkringar motiverar sitt beslut att sluta sponsringen med att de ”vill vara helt fristående från Djurskyddets i Sveriges opinionsbildande verksamhet”.

Djurskyddets katthem hjälper hemlösa katter att få nya hem och föreningen verkar också för att det ska införas kastrering av alla utekatter, obligatorisk ID-märkning av katter, tydligare ägarekrav och förbud mot att överge katter.

Källor: Svensk jakt och Djurskydddet