Landsbygdsministern avskedar utredare efter kritik från skogsbranschen

Sven-Erik Bucht. Foto: Janwikifoto - http://politik.in2pic.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14696350

Sven-Erik Bucht. Foto: Janwikifoto, CC BY-SA 3.0

I veckan fick landsbygdsministern Sven-Erik Bucht kritik för att gå skogsbolagens ärenden. ”Han har helt klart ett starkt vänskapsband till skogsindustrin” sa naturvårdsbiologen Rebecka Le Moine. Nu har han avskedat utredaren Charlotta Riberdahl efter att hennes uttalande kritiserats från skogsbranschen.

LÄS ÄVEN: • ”Okunnig och partisk med skogsindustrin” – hård kritik mot landsbygdsminister Bucht.

Charlotta Riberdahl har fått sparken från sitt uppdraget att se över skogsvårdslagen. Anledningen är att hon i en diskussion i Almedalen sa att ”man kan fundera på om man ska tillåta ett så stort privat ägande av en så viktig naturresurs som är av stort nationellt intresse men också globalt intresse ur miljösynpunkt”.

Charlotta Riberdahl klargjorde i intervjun att det inte ens ingår i hennes uppdrag att utreda ägandefrågan och att äganderätten är grundlagsskyddad.

– Det var ett rent filosofiskt perspektiv, kan man äga luft, vatten och så vidare? Ni kan vara lugna, jag kommer inte ta bort er äganderätt, sa hon i debatten.

Men flera företrädare för skogsindustrin och Lantbrukarnas riksförbund gick till hårt angrepp mot henne. Tidningen Skogsaktuellt menade till och med att Charlotta Riberdahl ”chockat Sverige” med sitt uttalande. Sven-Erik Bucht skickade onsdag den 13 juli ut ett pressmeddelande där han förkunnade att ”Skälet är att förtroendet brustit efter vissa uttalanden som Charlotta Riberdahl gjorde i Almedalen”.

Källa: SVT